kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Türkiye'nin reddedilmesi İslam ile Demokrasi'nin bir arada olamayacağı mesajını verir"

Giriş Saati : 21.11.2008 13:58
Güncelleme : 21.11.2008 22:42
Yeni Haber
Financial Times gazetesi Amerikan İstihbarat Komitesi'nin Avrupa'nın geleceğine ilişkin öngördüğü raporu değerlendirdi. Çeşitli başlıklar altında aktarılan raporda en dikkat çeken nokta ise Avrupa'nın 2025'te siyasal güç etkinliğini kaybedeceği başlığı yer alıyor.

AB'nin 2025 yılında küresel alanda var olan etkinliğinin bugünkü seviyesine göre zayıflayacağına dikkat çekilen raporda, AB'nin 2025 yılında daha az etkin bir global aktör durumunda olacağı belirtiliyor.

Raporda şu ifadelere dikkat çekiliyor: "AB kendi sınırları etrafında yine siyasi ve demokratik istikrarı destekleyici bir pozisyonda olacak. Balkanlar da yeni üyeler alabilir. Bunlara ek olarak Ukrayna ve Türkiye'de dahil.Kendi kamuoyuna genişlemenin ve daha derin ekonomik, siyasal ve sosyal entegrasyonun pozitif yönlerini anlatamayan AB, nüfusunun da giderek yaşlanmasıyla birlikte kendi iç meseleleriyle çekişen dev bir hantal haline dönüşebilir."

Sağlık ve emeklilik konularında bazı değişikliklere gitmeden AB'nin demografik açığını kapatma yönünde pek fazla şansı olmadığına dikkat çekilen raporda, bu çok sayıda ülkenin uygulamaya değil düşünmeye bile başlamadığını vurguluyor. Raporda, sosyal hayata dönük bazı projeleri hayata geçirme adına savunma harcamalarının kısıtlanacağı belirtiliyor.
Gücün batıdan doğuya kaydığına dikkat çekilen raporda, "AB bir Avrupa Başkanı ve Avrupa Dışişleri Bakanı sistemini oluştursa bile Avrupa'nın stratejik perspektifi Washington'dan daha dar olacak. Birbirini tutmayan tehdit anlayışları nedeniyle savunma harcamalarının ülkeler arasında tutarsız olacağı bir Avrupa 2025 yılı itibariyle süper askeri güç olamayacak. AB'deki büyük ülkelerin kendi çıkarları AB'nın dış ve güvenlik politikaları ile NATO'ya olan desteği azaltabilir."denildi.

"Türkiye'yle ilgili artan şüpheler, politik ve insan hakları reformlarını uygulamayı yavaşlatabilir"

Türkiye'nin AB üyeliğinin Avrupa'nın 2025 yılına kadar test edilişini de göstereceği belirtilen raporda, Türkiye ile ilgili artan şüphelerin siyasal ve insan hakları reformlarını uygulama konusunda olumsuz etki yapacağı vurgulanıyor. Olası bir direk reddetmenin geri tepebileceğinin altını çizen rapor, "Böyle bir reddetme İslam dünyasına ya da Avrupa'daki Müslümanlara İslam ile Demokrasinin bir arada olamayacağı mesajını verebilir." denildi.

CİHAN