kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Hollandalı ressamın gözünden başörtüsü

Evrim ALTUĞ / SABAH - DIŞ HABERLER
20.11.2008
Hollanda'da, İslam'a karşı önyargıları masaya yatırmak isteyen iki sanatçı kendi imzalarını taşıyan farklı türban ve başörtüsü tasarımlarını sergileyecek..
Hollanda'da başta aşırı sağcı lider Geert Wilders olmak üzere milliyetçiler arasındaki İslam'a karşı konulan önyargılı tavır bir müzede iki sanatçı tarafından düzenlenen özel bir etkinlikle masaya yatırılıyor. Özel etkinlik, pazar günü Eindhoven kentindeki güncel sanat müzesi Van Abbe'de deneysel çalışmaları ile tanınan Joep Koenigs ve moda tasarımcısı Cindy van den Bremen tarafından düzenlenecek. Her iki sanatçı başörtüsü, türban veya burka takan Müslüman kadının sosyal hayata nasıl daha iyi entegre olabileceğine dair fikirlerini yansıttıkları çalışmalarını ve farklı başörtüsü çizimlerini sergileyecek.

BAŞÖRTÜSÜ AVUKATI DEĞİLİM
Hollandalı deneysel sanatçı Koenigs SABAH'a özel yaptığı açıklamada, başörtüsünün avukatı olmadığını belirterek şöyle dedi: "Bir ressam olarak dindeki ifade biçimlerinin sosyal hayata hangi formlarda yansıdığı ile yakından ilgiliyim. Başlangıçta bu nötr ve objektif bir etkiydi. Ancak zaman içinde birtakım formlara dönüştü. Örneğin haç yıllar önce iki çizginin kesişmesinden başka bir şey değildi. Ancak bugün bize tarihi anlatan bir ifade biçimi. İnsanlar batı kentlerinde türban takmaya başlarlarsa bu da provoke edici olarak algılanabiliyor. İşte bu etki beni heyecanlandırdı."