kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ganimetle gelen 'lüküs hayat'

21.11.2008
Bir yılda 90'dan fazla gemi kaçıran Somalili korsanlar, ele geçirdikleri ganimetler ve aldıkları söylenen milyon dolarlık fidyelerle sefa sürmeye başladı. Korsanlar kentlerine villalar inşa ediyor, lüks otomobiller alıyor! Ardı ardına restoranlar, süpermarketler açılıyor..
Doğu Afrika'da bulunan 9 milyonluk Somali'de 20 yıldır merkezi hükümet yok. Ülke aşiretler arasında adeta paylaşılmış durumda. Ortalama ömür 46 yıl. Doğan çocukların dörtte biri daha 5 yaşına varmadan hastalık ve açlıktan dolayı ölüyor. Ancak ülkenin güneyindeki bu tablo, kuzey kesiminde görülmüyor. Bunun nedeni ise korsanlık. Hemen hepsi eski balıkçı olan korsanlar lüks içinde yaşıyor. Kendilerine ait betonarme villaları var. Lüks arabalara binip güzel kızlarla evleniyorlar. Aylarca rehine tuttukları mürettebat için sürekli dışardan yemek siparişi veriyorlar. Kuzey kentlerinde internet kafeler, lüks restorant ve büyük marketler dikkat çekiyor.

'KAYNAĞINA BAKMIYORUZ'
Ülkenin kuzeyindeki Haradhere, Eyl ve Bossaso kentleri tamamen fidye parasıyla ayakta duruyor. Bu yıl 30 milyon doları bulan toplam fidye parası, bu kentlere adeta hayat vermiş. Bir gemi kaçırılıp limana getirildiğinde, kent sakinleri bayram yapıyor. Esnaflar aylarca rehin tutulan gemilerdeki korsanları ve rehineleri beslemek için hemen sigara, gıda, içecek ve giyecek stoğuna başlıyor. Haradhere'deki esnaftan Dahir Fox TV'ye verdiği demeçte, "Korsanlara istedikleri her şeyi veriyoruz. Fidyelerini alınca ilk işleri borçlarını kapatmak oluyor" diye konuştu. 36 yaşındaki Shamso Moalim adlı kadın ise, "Paranın nereden geldiğine bakmıyoruz. Kentimize hayat veriyor" dedi. Eyl'de korsanlık yapan Yusuf, korsanlık ekonomisini şöyle özetliyor:"Fidye alınınca önce borçlar kapatılıyor sonra ihtiyaçlar gideriliyor. Artan parayı ülkede banka sistemi olmadığı için Dubai, Nairobi ve Cibuti'deki bankalara gönderiyoruz."

25 milyon dolar
Son kaçırılan Suudi petrol gemisi için korsanların istediği fidye

30
Rehin Ukrayna gemisindeki Rus yapımı T72 tank miktarı

17

Somalili korsanların rehin tuttuğu gemi sayısı

740
Korsanların elindeki gemilerin toplam mürettebatı

95
Bu yıl saldırıya uğrayan toplam gemi sayısı