kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

25 yılda 2 milyon evsiz...

Giriş Saati : 21.11.2008 10:33
Güncelleme : 21.11.2008 22:42
Yeni Haber
Küresel ısınmanın sonucu olarak deniz seviyesinde yaşanan yükselmeler önümüzdeki 25 yıl içinde Mısır'da 2 milyondan fazla kişinin evsiz kalmasına sebep olacak. Topraklarının büyük bir kısmı deniz seviyesine çok yakın olan Mısır'da yüzyılın sonunda ise evsizlerin sayısı 6 milyona ulaşacak.

BM insan Yerleşimleri Programı (UN-Habitat) tarafından hazırlanan Uyumlu Şehirler Raporu'na göre deniz seviyesinde yaşanacak 50 santimetrelik bir yükselme deniz kıyılarında büyük erozyonlara ve sellere sebep olacak. Deniz seviyesinin yükselmesinden en çok etkilenecek olan kısımlar ise Mısır nüfusunun en yoğun olarak bulunduğu kuzey ve Delta bölgeleri olacak.

Büyük bir maddi zarar da yaşayacak olan Mısır, tarihi, kültürel ve arkeolojik pek çok bölgenin sular altında kalmasından dolayı turizm gelirlerinde yaşanacak düşüş ve arazi kaybından dolayı 35 milyar dolarlık bir kayıpla yüz yüze kalacak.

Mısırlı araştırmacılara göre deniz seviyesi son 10 yılda her yıl 2 santim yükseliyor. Bu yükselişin devam etmesi durumunda BM'nin öngördüğü "felaket" senaryoları gündeme gelecek.

Deniz seviyesinde yükselişin meydana getirdiği tehlikelerin şimdiden yaşandığını, bunun için 2050 ya da 2100 yılını beklemeye gerek olmadığını belirten İskenderiye Üniversitesi'nde iklim değişiklikleriyle mücadele konusunda araştırmalar yapan Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden Salah Süleyman ülkenin kuzeyinde yaşayan insanların şimdiden başka yerlere kaçmak için planlar yaptığını ifade ediyor.

Süleyman'a göre ülkenin kuzeyinde köy, kasaba ve şehirlerde yaşayan halkın, denizin nefesini gittikçe daha fazla enselerinde hissettiklerini de vurguluyor. Süleyman denize yakın binaların da deniz seviyesinin yükselmesinden dolayı yıkılma riskiyle yüz yüze bulunduklarının altını çiziyor.

Ülkenin tahıl ambarı olan kuzeydeki Delta bölgesindeki yeraltı sularında gittikçe daha fazla tuz oranına rastlandığına işaret eden Süleyman, bunun sonucu olarak da arazilerin verimliliğini yitirmeye başladığını ifade ediyor.

Mısır tarımının yaklaşık yarısının üretildiği Delta bölgesinde buğday, pirinç, mısır ve pamuk yetiştiriliyor. Mısır yüzölçümünün yüzde 2.5'nu oluşturmasına rağmen Delta bölgesinde nüfusun üçte biri yaşıyor.

Mısır'da şu anki nüfus artış hızına bakıldığında 2050 yılında ülke nüfusunun iki katına çıkarak 160 milyon olacağı hesaplanıyor.

Uzmanlar Mısır hükümetinin deniz seviyesinin yükselmesine karşı aldığı önlemler arasında bulunan dalgakıranların kalıcı bir çözüm oluşturamadığını, bu tür girişimlerin ancak zararı azaltma teşebbüsü sayılabileceğini vurguluyor.

Mısır genelinde olduğu gibi Delta bölgesinde yaşayan halkın gelir düzeyinin çok düşük olması, Mısır hükümetinin almaya çalıştığı önlemlerin etkisini de azaltıyor. Durumun ciddiyetinin farkında olmayan halkın yanı sıra ulusal basının da bu yönde yönlendirici haberler yapmaması uluslararası kamuoyunun dikkatini çekiyor.

Uzmanlar, Mısır'ın başını ağrıtacak olan deniz seviyesindeki yükselişle mücadelede uluslararası camianın da yardım etmesi gerektiğini vurguluyor.

CİHAN