kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İşadamının koleksiyon merakı pahalıya patladı

Giriş Saati : 21.11.2008 17:09
Güncelleme : 21.11.2008 22:42
Yeni Haber
İranlı bir işadamı, eski eser koleksiyonunu zenginleştirmek için İngiltere'nin önde gelen kütüphanelerindeki nadide kitapların bazı sayfalarını keserek çaldığını itiraf etti.

Kütüphanelerin okuma odalarında, paha biçilmez kitapların sayfalarını çalan Ferhad Hakimzade isimli işadamı bugün Londra'da yargı önüne çıktı.

Hakimzade'nin hapis cezası alabileceği belirtiliyor. Oxford'daki dünyaca ünlü Bodleian dahil birçok kütüphaneye araştırmacı olarak giren Hakimzade, sahip olduğu tarihi eserlerdeki boşlukları tamamlamak için bu yola başvurduğunu kabul etti. İngiliz Kütüphanesi Koleksiyonlar Bölümü Başkanı Kristian Jenson, İranlı işadamının tarihi eserler hakkında derin bilgi sahibi olduğunu ve yaptığı eylemin verdiği zararı gayet iyi bildiğini söyledi.

Jenson, "Çok kızgınım çünkü, herkese ait olan bir şeye zarar veren böylesine zengin biri, yaptığı işin ne kadar kötü olduğunu bildiği halde sadece kendi kişisel çıkarları için, bu ulusun gelecek nesillere bıraktığı şeyleri tahrip ediyor" dedi. Jenson, hemen hepsi Avrupa ve Ortadoğu arasındaki ilişkilerle ilgili, aralarında 16'ncı yüzyıldan kalma eserlerin de bulunduğu 150 kitaptan yüzlerce sayfa çalan Hakimzade'nin, İngiliz Kütüphanesi'ndeki 10 esere de zarar verdiğini söyledi. İran Tarihi Eserler Vakfı Direktörü olan Hakimzade'nin çaldığı bir haritanın ise 30 bin sterlin değerinde olduğu kaydedildi.

Metropolitan Polisi müfettişlerinden Dave Cobb ise, "Bu kitaplardaki eksik sayfaları belirlemek son derecede zor oldu. Hakimzade, sadece bir uzmanın belirleyebileceği bölümleri seçmeye dikkat etmiş" diye konuştu.

Cobb, çalınan sayfalardan bazılarının Hakimzade'nin evinde bulunduğunu ancak birçok sayfanın kayıp olduğunu söyledi.

İHA