kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Havada'it', denizde ağız dalaşı

STELYO BERBERAKİS
STELYO BERBERAKİS
15.11.2008
Yunanistan, Türk F-16'larına 2 kez önleme yaparken, uluslararası sularda Türk firkateyninin kaptanı ile Yunan kaptan ağız dalaşı yaşadı. Karşılıklı nota verildi..
Türk ve Yunan komutanların yakın zamanda birbirlerine yaptıkları resmi ziyaretlere ve genelkurmay başkanları arasında çekilen özel telefon hatlarına rağmen Ege'de gerginlik bitmiyor. Yıllardır, Ege'nin iki yakasındaki iki ülkenin en büyük problemi olan savaş uçaklarının it dalaşı yaşanırken, bu kez dün, Akdeniz'de, iki askeri geminin kaptanı ağız dalaşı yaptı.

KARDAK KRİZİ GİBİ
Yunanistan'ın Meis adasının 80 mil güneyinde; uluslararası sularda ancak Yunan kıtasahanlığında seyreden Norveç bandıralı bir petrol araştırma gemisi gerginlik yarattı. Türkiye adına petrol araştırması yapan gemiye Türk ordusuna ait Gediz firkateyni eşlik edince Yunan gemisi Polemistis olaya müdahale etti. İki gemi kaptanı arasında yaşanan ağız dalaşı sonrası Yunan Genelkurmay Başkanlığı Türk tarafına yazılı bir nota verdi. Türk tarafı da notaya nota ile yanıt verdi. Sorun, Yunanistan'ın, Ege'deki adaların her birinin kendi kıta sahanlığına sahip olduğu; Türkiye'nin ise adaların kıta sahanlıklarına sahip olmadığı ısrarından kaynaklanıyor. Benzeri bir anlaşmazlık 1996'da Kardak kayalıklarında yaşanmış ve iki ülke savaşın eşiğine gelmişti. ABD'nin aracılığıyla Kardak krizinin sona ermesine rağmen taraflar hava sahası ve kara suları ile kıta sahanlıkları konularında kendi tutumlarında ısrar edince Ege sorunu da çıkmaza girmiş bulunuyor. Öte yandan dün, Yunanistan'a ait savaş uçakları, Ege Denizi'nin uluslararası hava sahasında eğitim uçuşu yapan Türk savaş uçaklarına 2 kez önleme yaptı. Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan açıklamada olay, "Ege/Akdeniz Eğitim ve Tatbikat Uçuşlarına Yunanistan'ın Müdahalesi'' başlığıyla verildi.