kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Adli Tıp Kurumu'ndan bir skandal rapor daha

Ersan ATAR ANKARA
15.11.2008
Diyarbakır'da 23'er yıla kadar hapisleri istenen 6 çocuğun soruşturmasında bir dizi skandal ortaya çıktı: 1- B.Ç. raporu gibi hızlı 2- Taş atan çocuklar mı, kesin değil 3- Önce tutuklama sonra rapor..
Hüseyin Üzmez davasında mağdur B.Ç. için raporun veriliş hızı ve sonucu daha tartışılırken 6 çocuk hakkındaki soruşturma ve açılan davada da benzer skandal çıktı. Başbakan Tayyip Erdoğan 20 Ekim'de Diyarbakır'a gittiğinde düzenlenen protesto gösterilerinde gözaltına alınanların 6'sı, 13-14 yaşlarındaydı. Tutuklanan çocuklara "Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işledikleri", "Örgütün propagandasını yaptıkları" ve "Yasadışı gösteriye katıldıkları" iddialarıyla 23'er yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.

YİNE 1 GÜNDE RAPOR
Çocuklar yaptıklarının sonucunun bilincinde değilse dava açılmaması gerekiyordu. Bunun için topluca Diyarbakır Adli Kurumu'na çıkarıldılar. Adli Tıp Uzmanı Ersin Baysal, gördü ve B.Ç.'deki gibi aynı günde rapor hazırladı. 2008/6708 sayılı raporda, 6 çocuğun "Eylemin hukuki anlam ve sonucunun bilincinde olduğu" kaydedildi. Yargıtay Ceza Genel Kurulu bile bir kararında "Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyenlerin örgüt üyeliğinden mı yoksa yasadışı eyleme katılmak suçundan mı yargılanması" gerektiğinde görüş birliğine varamazken bu çocuklar suç ayrımını biliyordu! Savcı da 7 Kasım'da Diyarbakır Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi'ne davayı açtı. Diğer skandal, çocukların eyleme katıldığının kesinleşmemesi. Savcılık, tutanakları yeterli gördü, dosyaya E.B. ile V.D.'ye ait olduğu ileri sürülen görüntü CD'leri kondu. Diğer 4 çocuğun ise görüntüsü yoktu. İncelemeyi yapıp 5 Aralık'a duruşma günü veren Mahkeme, CD'deki çocukların aynı çocuklar olup olmadığının araştırılması için Ankara Kriminal Polis Laboratuvarı'na gönderdi.

RAPOR DAHA ÖNCE
Ayrıca çocuklar 24 Ekim'de cezaevine kondu, 6 Kasım'da Adli Tıp'a gönderildi. Polise taş attıklarına, lastik yaktıklarına dair tutanaklarda tanıklar yine gözaltına alan güvenlik görevlileriydi.