kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mayıs 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Liseden sonra zorunlu askerlik tartışması

STELYO BERBERAKİS
STELYO BERBERAKİS
Gençlerin askerlik yapmamak için sürekli yurtdışına kaçtığını söyleyen Yunan Savunma Bakanı, liseden sonra askerliği zorunlu hale getirmek istediğini açıkladı. Bakan Meymarakis'e göre, "bu anarşik durum biterse" ordu daha iyi plan yapabilecek..
İLİŞKİLİ HABERLER
Liseden sonra zorunlu askerlik tartışması
Türkiye gibi zorunlu askerliğin uygulandığı Yunanistan ordusu, asker kaçaklarının artması nedeniyle planlarında aksaklık yaşıyor. Bu nedenle Savunma Bakanlığı lise mezunlarını doğrudan askere alma hazırlığında. Bakanlığın tasarladığı yeni yönteme göre mecburi lise eğitimini tamamlayanlar, üniversite sınavından hemen sonra askere alınacak ve askerlikten sonra yüksek öğretime devam edebilecek. Böylece 18-21 yaşları arasındaki gençlerin "hayata atılmadan" önce askerlik görevlerini tamamlamasını sağlamış olacak.

'GENÇLER İÇİN İYİ'
Bir Yunan radyosuna konuşan Savunma Bakanı Vangelis Meymarakis'e göre, Yunanlı gençler bu yöntem sayesinde "bir taşla iki kuş vuracak". Gençlerin yüksek öğrenimlerini daha rahat sürdürebileceklerini dile getiren Meymarakis, çok daha önemli olan diğer avantajınsa, ordunun planlamasında yaşanan sıkıntıların giderileceği olduğunu söyledi. Meymarakis, gençlerin askere gitmemek için yurt dışı eğitimlerini sürekli uzattıklarını dile getirdi. Yüksek eğitim almayanların bile çeşitli okullara yazılarak tecile çalıştığına değinen Bakan, "Bu anarşik durum hem asker kaçaklarının sayısını artırıyor hem de ordu düzenini aksatıyor" görüşünü dile getirdi.

TECİL YÜZÜNDEN
Yunan ordusu, askere alımları ülkedeki genç nüfusa göre düzenleniyor. Ancak gençlerin askerliklerini yapma yerine sürekli tecil ettirmeleri o yıl kaç gencin askere gideceğinin hesaplanmasını imkansız kılıyor. Bakanlığın ortaya attığı bu fikir farklı tepkilere neden oldu. Tepki gösterenlerin başında mecburi askerliğin kaldırılmasından ve AB'nin çoğu ülkesinde olduğu gibi paralı asker yönteminin getirilmesinden yana olanlar var. Ortaya atılan bu fikrin tartışmaların sonucuna göre ilgili bir yasa tasarısına dönüşebileceği kaydedildi.