kapat
E-gazete
|
Hava Durumu
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
English
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
4 Eylül 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Rum lider Hristofyas, görüşmenin ardından bir gazetecinin "Talat sizi ne şekilde şaşırttı" sorusu üzerine, "Mehmet Ali Talat aynı Mehmet Ali Talat, herhangi bir sürprizle karşılaşmadım" dedi.

Görüşmelerde ilk engel garantörlüğe yaklaşım

STELYO BERBERAKİS
STELYO BERBERAKİS
Giriş Saati : 04.09.2008 00:31
BM gözlemcileri gözetiminde bir araya gelen Talat ile Hristofyas görüşme takvimini 11 ve 18 Eylül olarak saptadı. İki lider garantörlükte çelişiyor..
KIBRIS'TA 4 yıllık duraklama devrinden sonra soruna çözümü öngören özlü müzakerelere yeniden start verildi. KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Rum lider Dimitris Hristofyas BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Temsilcisi ve BM Misyon Şefi Taye-Brook Zerihoun'un Lefkoşa'daki ara bölgede bulunan resmi ikametgahında bir araya geldiler. Talat, görüşmeye girmeden önce yaptığı açıklamada Rum tarafıyla müzakerelere sıfırdan başlamadıklarını, dolayısıyla müzakerelerin çok uzun sürmeyeceğini söyledi. BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Avustralya eski Dışişleri Bakanı Alexander Downer'ın da yer aldığı görüşmede Talat ile Hristofyas özlü müzakerelerin ilkinin 11 Eylül'de, ikincisinin ise 18 Eylül'de başlatılmasına karar verdiler. Özlü müzakereler "Kıbrıs'ın yönetim şekline formül aranmasıyla" başlayacak. İki lider, görüşmelerinin başında önceden hazırladıkları yazılı mesajları birbirlerine okuduktan sonra 2 saat kapalı kapılar ardında görüştü.

RUM TARAFINDA HUZURSUZLUK
Talat mesajında, 1960'da belirlenen ve Türkiye gibi Yunanistan ile İngiltere'nin de adaya müdahale etmelerine hak tanıyan "garantörlük sisteminin sürdürülmesinden" yana olduğunu vurgulaması Rum tarafında huzursuzluk yarattı. Rum tarafı tüm Kıbrıs'ın AB üyeliğiyle en iyi garantiyi sağlandığına dikkat çekiyor ve "Türkiye'nin de Yunanistan'ınn da yeni Kıbrıs devletinin bağımsızlığına saygı gösterilmesi gerektiğine" dikkat çekiyor. Hristofyas bu konuda önceki gün yaptığı açıklamalarında da "Kıbrıslıların ne Türkiye'nin, ne Yunanistan'ın, ne de İngiltere'nin garantörlüğüne ihtiyacı olduğunu" söylemişti.. Yunanistan ise Kıbrıs üzerindeki garantörlük hakkından feragat etmeye hazır olduğunu belirtiyor.