kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"EPDK, akaryakıt firmalarına cezai yaptırım uygulamalı"

Giriş Saati : 09.11.2008 11:27
Güncelleme : 09.11.2008 18:19
Yeni Haber
Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK), Rekabet Kurulu raporunu delil kabul ederek, ilgili firmalara cezai yaptırım uygulaması gerektiğini ifade etti. Kaya, ayrıca petrol ürünleri üzerindeki dolaylı vergilerin makul oranlara çekilmesini istedi.

Rekabet Kurulu'nun Akaryakıt Sektör Raporunu değerlendiren Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, "Rekabet Kurulu'nun bu raporu ile belgelendiği üzere akaryakıt sektöründe uygulanan yüksek vergiler ile birlikte firmaların rekabet ihlalleri sonucunda, tüketici dünyanın en pahalı akaryakıtını satın alıyor" dedi.

Bununla ilgili bir örnek veren Kaya, KDV ve ÖTV'den arındırılmış benzin fiyatının 1,20 YTL olmasına karşın uygulanan yüksek oranlı vergiler nedeniyle pompa fiyatının 3.19 YTL'ye çıktığına dikkat çekti.


PETROL ÜRÜNLERİ ÜZERİNDEKİ DOLAYLI VERGİLER MAKUL ORANA ÇEKİLMELİ

1 Ocak 2005'ten itibaren uygulanan akaryakıt sektöründe serbest fiyatlandırma uygulamasının iç pazara yansıtılmadığını ifade eden Kaya, EPDK'nın, Rekabet Kurulu raporunu delil kabul ederek, ilgili firmalara cezai yaptırım uygulaması gerektiğini kaydetti. Kaya, açıklamasına şöyle devam etti:

"Öncelikle uluslar arası piyasalarda oluşan fiyat hareketliliğinin, iç pazar fiyatlarına gecikmeksizin ve aynı oranda yansıtılması konusunda EPDK, yasa ile kendisine verilen izleme ve denetim görevini yerine getirmelidir. Rapor ile belgelendiği şekilde rekabet ortamının engelleyen firmalar hakkında EPDK tarafından gerekli işlemlerin yapılmalıdır. Petrol ürünleri üzerindeki dolaylı vergilerin yaşanan küresel kriz ortamı da dikkate alınarak makul oranlara çekilmelidir."

(ANKA)