kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yüksek Mahkeme'den çalışan emekliye kötü haber

Hazal ATEŞ ANKARA
08.11.2008
Anayasa Mahkemesi, Emekli Sandığı, Sosyal Sigortalar Yasası'nın bazı maddelerinin anayasaya aykırı olduğu iddiasıyla yerel mahkemelerden kendisine gelen 5 ayrı davayı reddetti. Buna göre işe girdikten sonra yaşını büyütene erken emeklilik yok. Sosyal güvenlik kapsamında çalışmaya başladıktan sonra mahkeme yoluyla doğum tarihinde yapılan düzeltme emeklilik yaşının belirlenmesinde dikkate alınmayacak. Emekli Sandığı'ndan emekli olup SSK'lı çalışmaya devam eden yüzde 31-37 prim desteği yatırmazsa emekli maaşı alamayacak. İşte Anayasa Mahkemesi'nin 5 önemli kararı:

1- Yaşını büyüten erken emekli olamaz

Yüksek Mahkeme, yaş düzeltmesinin emeklilik tarihini etkilemeyeceğine karar verdi. Sosyal Güvenlik Yasası'na göre, bir kişi sosyal güvenlik kapsamında çalışmaya başladıktan sonra yapacağı yaş düzeltme işlemi emeklilik yaşı belirlenirken dikkate alınmıyor.

2- Destek primi devam edecek
Sosyal güvenlik kurumlarının mali yapılarının güçlendirilmesi ve böylece emekli aylığı almaya devam eden sigortalı çalışanlardan sosyal güvenlik destek primi kesilmesi uygulaması devam edecek. Bu arada yüzde 10 olan destek primi 1 Ekim 2008'den itibaren yüzde 12 oldu.

3- Aylıklarda fark sürecek
Aylık bağlama sistemi mevcut uygulamada olduğu gibi sürdürülmeye devam edecek. Anayasa Mahkemesi, aylık bağlama hesaplama yöntemlerinin belirleyici unsur olduğu, bunlardan birinde değişiklikle aylıklarda farklılıkların yansıtılmasının kaçınılmaz olduğu gerekçesiyle iptal kararı verdi.

4- İşveren ilk taksidi ödeyecek
İşveren, değişik gösterge, katsayı ve aylık artışlarına istinaden kendisine rücu edilen tazminatları ödemeye devam edecek. Anayasa Mahkemesi, bağlanan gelirlerin artırılması sonucu oluşan farkın işverenden istenmesine imkân veren düzenlemenin iptali talebini reddetti.

5- Prim yatırmayan emekli aylığı alamaz
Emekli Sandığı'ndan emekli olup SSK'lı olarak başka bir işyerinde çalışanlar yüzde 31.5 ila 37 arasında değişen oranlarda prim kesintisi ödemezse emekli aylığı alamayacak. Söz konusu durumdakiler ya bu primi ödeyecek ya da emekliği aylığı kesilecek.