kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Mehmet Şimşek

G-20 krizin çözümünde daha etkin rol oynayacak

08.11.2008
Dünyanın en büyük ekonomilerinin oluşturduğu G-20 üyeleri küresel krizin çözümünde daha etkin rol oynamaya karar verdi..
Dünyanın en büyük ekonomilerinin yer aldığı G-20'nin maliye bakanları ve merkez bankası başkanları iki günlük zirve için dönem başkanı Brezilya'nın Sao Paulo kentinde toplandı. Zirvenin ilk gününde küresel krizin durdurulması ve yinelenmemesi için tedbirler görüşüldü. 15 Kasım'da Washington'da yapılacak Dünya Finans Zirvesi'ne hazırlık niteliği taşıyan zirvede Türkiye'yi Devlet Bakanı Mehmet Şimşek temsil ediyor. Brezilya'nın Devlet Başkanı Lula da Silva, gelişmekte olan ülkelerin alınan kilit kararlarda daha fazla rolü olması gerektiğini savundu.

YENİ KURALLARA GEREK YOK
Kanada Maliye Bakanı Jim Flaherty, toplantının kriz yönetimini içermesi gerektiğini, yeni Breton Woods kurallarına gerek olmadığını savundu. Kanada Maliye Bakanı , ülkelerden pratik ve uygulanabilir yaklaşımlar göstermelerini istedi. Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn da G-20 liderlerine zirve öncesinde birer mektup göndererek, küresel finansal krize karşı ek para ve mali politikalar izlenmesi gerektiğini kaydetti. IMF Başkanı, "Bazı merkez bankaları daha fazla faiz indirmeyi düşünmeli" dedi. IMF Başkanı liderlere gönderdiği mektupta fonun krizli mücadeledeki rolünün de artırılmasını istedi. G-20, ABD, Türkiye, Hindistan, Japonya, Brezilya, Rusya, Almanya, Arjantin, Fransa, Suudi Arabistan, Meksika, Güney Afrika, İngiltere, Güney Kore, İtalya, Çin, Kanada, Avustralya, Dünya Bankası ve IMF'den oluşuyor.