kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MAHMUT ÖVÜR

AK Parti'de 'yeni yüzler' - 2

AK Parti İstanbul'da belediye başkan adayı olmayı umanlar arasında sessiz ama heyecanlı bir bekleyiş var.
Ortada dolaşan birkaç "ölçü" söylentisi dışında, bilinen pek bir şey yok. Örneğin dün yazdık, Başbakan Erdoğan "yeni yüzler" den söz ediyor, ayrıca bu seçimlerde ağırlıkla "üniversite şartı" aranıyor.
Bir başka ölçü de yeni ilçelerle ilgili olarak söyleniyor. Denilen şu: Diyelim iki veya üç beldenin bir araya gelmesiyle oluşan bir ilçe söz konusu.
Bu durumda hangi beldenin belediye başkanı yeni ilçenin başkan adayı olacak?
Sorunun cevabı çok kısa: Hiçbiri...
İşte bu ölçü yeni ilçelerde dengeleri bir hayli sarsacağa benziyor. Ama bazı beldelerde yüzde 60'lara varan halk desteğine sahip başkanlar var. Parti yönetiminin bu durumu nasıl değerlendireceği merak konusu...
Şimdi gelelim dün yarım bıraktığımız "yeni yüzler" e...
İlk dikkat çeken isim, seçim çalışmalarına daha şimdiden başlayan İl Yönetim Kurulu üyesi Selim Bilmen.
Bilmen, Eyüp Belediye Başkanlığı için vakit kaybetmeden çalışmaya başlamış ve çok ciddi biçimde hazırlanıyor. İddialı ve örgütle ilişkileri açısından güçlü bir isim. Erken ortaya çıkması da şeffaflık açısından ilgiyle karşılanıyor.
Yönetim kurulundan Ayşegül Topal'ın adı ise Sarıyer için geçiyor. Ama henüz ne kendisinden ne de yönetimden bir işaret var.
Parti dışından güçlü bir isim olarak yeni ilçe Sancaktepe için Aydın Bozkuş adı ciddi anlamda konuşuluyor. 1999'da Sarıgazi Fazilet Partisi adayı olan Bozkuş, bürokrat deneyimine ve bölgeyle sıcak ilişkisine güveniyor.
Anadolu yakasının önemli ilçesi Üsküdar'ın değişeceğine kesin gözüyle bakılıyor ama kimin geleceği belli değil. O bölgenin etkin siyasi aktörlerinden Ekrem Baki ve Mustafa Kara adları güçlü isimler olarak kulislerde dolaşıyor. Ama burası Başbakan Erdoğan'ın semti Üsküdar... Başbakan her ilçeyle yakından ilgileniyor ama Üsküdar'la bir başka ilgileneceği kesin. Bu ilginin altında yatan bir başka gerçek de Saadet Partisi olgusu.
Yeni lider Prof. Dr. Numan Kurtulmuş'la yerel seçimlere girecek olan Saadet Partisi'nin bazı bölgelerde AK Parti'yi zorlaması bekleniyor. Bu ilçelerin başında da Üsküdar geliyor. Geçmişte Üsküdar Belediye Başkanlığı yapan Yılmaz Bayat'ın bu seçimlerde Saadet'in Üsküdar adayı olması "seçimi riske sokan unsur" olarak niteleniyor.

AK Parti'ye sürpriz il başkanı!
Gelelim en merak edilen ilçe Pendik'e...
Pendik Belediye Başkanı Erol Kaya üç dönemdir görevde. Bölgede ciddi bir karizması var. Ancak ortada 4'ncü kez aynı yerden aday olma gibi, ilkesel açıklamalara ters bir durum söz konusu.
Doğrusu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday adayı olmuş Kaya'nın bir kez daha Pendik'ten aday olması ne onu, ne de parti yönetimini tatmin ediyor.
Bu nedenle Kaya için bir ara formül aranıyor.
En iyi formül de siyasi bir misyon yüklemek.
Yani önümüzdeki süreçte AK Parti İstanbul İl Başkanlığı'na Kaya'nın gelmesi sürpriz sayılmamalı.
Üçüncü dönemini dolduran bir başka isim ise Bayrampaşa Belediye Başkanı Hüseyin Bürge... Bürge'nin yerine göz koyan çok sayıda isim var. Ama kimse "çizilirim" korkusuyla ortaya çıkmıyor. Bir kişi hariç, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Mehmet Çakır...
Sırada AK Parti'nin pek ilgilenmiyor gözüktüğü ilçe Büyükçekmece var.
Bu ilçe bugüne kadar CHP'ye geçen Hasan Akgün dışında kimseye şans tanımadı. Ama bu kez AK Partililer iddialı. Eski il teşkilat başkan yardımcısı, ilçe başkanı İlker Gürbüz'ün bu şansı riske sokabileceği konuşuluyor.
İstanbul'un en sessiz ilçesi Adalar'a gelince...
Durumun değişmeyeceği, mevcut başkan Coşkun Özden'in yeniden aday olacağı konuşuluyor ama AK Parti teşkilatının güçlü ismi Mahmut Çelik'in de adaylıkta iddialı olması gözlerden kaçmıyor.