kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Başbakan Erdoğan Erzurum'da

Giriş Saati : 09.11.2008 10:10
Güncelleme : 09.11.2008 16:25
Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Burada tek milletiz, tek bayrağız, tek vatanız, tek devletiz. Zaten bu dili anlayanlar inanıyorum ki, bu ülkede işte milli birlikten, beraberlikten yanadır. Gerçek manada milliyetçilik budur. Bunun dışında asla...'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Erzurum'da toplu açılış ve TOKİ evlerinin anahtar teslim törenine katıldı.

Konuşmasına, Erzurum'un, milli gücün ve milli iradenin anıtlaşmış bir şehri olduğuna işaret ederek başlayan Erdoğan, 23 Temmuz 1919'da Erzurum'da gerçekleşen kongrede, ''milli gücü kullanmak, milli iradeyi hakim kılmak, temel ilkedir' ifadesinin beyannamede yerini aldığını anımsattı.

3 Kasım 2002, 28 Mart 2004 ve 22 Temmuz 2007'de, Erzurum'un milli gücü ve iradeyi en iyi şekilde ifade ettiğini kaydeden Erdoğan, ''Bu meydanda ve sandıklarda, 'milletin üzerinde güç yoktur' dediniz. Milli iradenin üzerinde ipotek' yoktur dediniz, 'gölge yoktur', 'vesayet yoktur' dediniz. 'Yeter söz de karar da milletindir' dediniz'' diye konuştu.

Meydandakilerin ''Vur vur inlesin Baykal dinlesin'' sözleri üzerine Erdoğan, ''Dedik ya o beyefendiye cevap verecek zamanımız yok, yolcu yoluna gerek. Biz işimize bakalım. O hakaret etmeye devam etsin, o saygısızlığa devam etsin. Biz işimize bakalım'' dedi.

Erzurum'u elinden tutup ayağa kaldırmak için gece gündüz gayret gösterdiklerini belirten Erdoğan, bugün açılışı yapılacak olan hizmetlerin toplam değerinin 640 trilyon lira olduğunu söyledi.

Meydanda açılan ve ''Kepenklerimiz de açık, kapılarımız da açık, gönüllerimiz de açık'' yazılı pankartı gören Erdoğan, ''Şu ifadeniz bana çok anlamlı geldi. Ne dediniz, kepenklerimiz de açık, kapılarımız da açık, gönüllerimiz de açık' dediniz. Hoş geldiniz' dediniz, ben de 'hoş bulduk' diyorum'' dedi. Erdoğan, pankart için ayrıca Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğinin de ''halkın nabzını ortaya koyması sebebiyle'' de teşekkür etmek istediğini ifade etti.

Erzurum'un, Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı, Kurtuluş Savaşı meşalesinin yakıldığı bir şehir olduğunu anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Erzurum, sadece doğunun değil, Türkiye'ni incisidir. Gelin görün ki, şu bizim iktidarımıza kadar, 10 yıllar boyunca bir çivi bile çakmadılar. Erzurum'u kendi kaderine terk ettiler. Bir kasaba, köy görüntüsüne mahkum ettiler. 81 ilimizle birlikte Erzurum'u yeniden inşa için kolları sıvadık.

Erzurum, bir köy, bir kasaba görüntüsünden kurtularak şehir görüntüsüne bürünmenin güzelliğini yaşıyor. Elbette, nihai hedefimize ulaşmış değiliz. Yaptıklarımız, yapacaklarımızın garantisidir. Erzurum'u, hak ettiği yere mutlaka kavuşacaktır.''

Sağlık alanında Erzurum'a yapılanlar hakkında da bilgi veren Erdoğan, bugün Erzurum'a yakışır 600 yataklı bölge eğitim ve araştırma hastanesini açtıklarını, Erzurum'u bölgenin sağlık merkezi haline getirdiklerini kaydetti.

Erzurum'da ayrıca hava ambulansını da devreye soktuklarını anlatan Başbakan Erdoğan, artık vatandaşın, karda kışta acaba mağdur olmayacağını söyledi.

Köylerden hastaların yeri geldiğinde helikopter, yeri geldiğinde paletli ambulanslar ile köylerinden alınıp tedavi için hastaneye götürüleceğini belirten Erdoğan, proje bugün 3 tanesi devreye sokulacak olan hava ambulansı sayısını, 17'e çıkaracaklarını bildirdi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN SAFKAN ARAP ATI HEDİYE EDİLDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, açılışlarda bulunmak üzere geldiği Erzurum şehir girişinde yaklaşık 130 ciritçi ile davul zurna ekibi tarafından karşılandı.

Aracından inen Başbakan Erdoğan'a 'Hey Dadaş' isimli beyaz safkan Arap atı hediye edildi. Başbakan Erdoğan atı okşayarak sevdikten sonra Başbakanlık'a ait otobüsle İstasyon Meydanı'na hareket etti.

ÜNİVERSİTE OYUNLARI

Konuşmasında, hem Türkiye hem de Erzurum için büyük öneme sahip Dünya Üniversitelerarası Kış Olimpiyatlarına da değinen Erdoğan, bunu en iyi şekilde, kusursuz şekilde gerçekleştirmek için yatırımların başladığını dile getirdi.

Bu tesislerin olimpiyatlardan sonra da hizmet vermeye devam edeceğini kaydeden Erdoğan, ''Bu tesisler, Erzurum'a çehresini köklü şekilde değiştirecektir. Dünyanın, dünya gençliğinin akın edeceği, dünyanın gözünün Erzurum'un üzerinde olacağı bu büyük spor aktivitesi için yapılanları bizzat takip ediyorum ve bunları en kısa sürede tamamlamış olacağız'' diye konuştu.

Aktütün saldırısında şehit olan Uzman Çavuş Cahit Yıldırım'ı rahmetle minnet ile andığını belirten Erdoğan, şehit Uzman Çavuş Yıldırın, son izine geldiğinde TOKİ'den ev almayı istediğini, ancak peşinatı yetmediği için bunu gerçekleştiremediğini anlatarak, ''Bu, belediyeye intikal ettiğinde, bunu TOKİ ile paylaştı. Belediye de TOKİ ile paylaşarak, bir daireyi yavrumuzun ailesine teslim ettiler. Ben de duyarlılığından dolayı ilgililere teşekkür ediyorum'' dedi.

''HİZMET ÜRETMEK BUDUR''

TOKİ'nin kentsel dönüşüm projeleri hakkında bilgi veren Erdoğan, hiç imkanı olmayanlara, imkanı oluncaya kadar 45 metrekarelik daireler yapılacağını, az imkana sahip olanlara ise 100 YTL taksit ile 20 yıl vadeli konut imkanı tanımak için çalışmalar yaptıklarını anımsattı. Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Projeler hazır, şimdi bunun da adımlarını atacağız. Hizmet üretmek, milletin enerjisini, millet için kullanmak budur, milletin zenginliğini Türkiye'nin zenginliğini yine Türkiye'ye, milletimize harcamak budur.

Biz kavganın, çatışmanın içinde olmadık, olmayacağız. Biz sonu gelmez siyasi çekişmelerin içerisinde olmadık, olmayacağız. Biz, gerilimlerin, çatışmaların tarafı olmadık, olmayacağız. Bizim, Türkiye için hayallerimiz var. Bizim Türk Milleti'ne aşkımız, sevdamız var.

Ben şu anda karşımda ne görüyorum biliyor musunuz? Şu anda karşımda 780 bin kilometrekareyi görüyorum. Ben şu anda karşımda 70 milyonu görüyorum. Ben şu anda karşımda, Türk'ü ile Laz'ı ile Çerkez'i ile Gürcü'sü ile Abaza'sı ile Boşnak'ı ile Arnavut'u ile milletimi görüyorum. Burada ayrım yok, burada farklı bakış yok.

Burada tek milletiz, tek bayrağız, tek vatanız, tek devletiz. Bu yola böyle girdik, böyle yürüyoruz, böyle yürüyeceğiz. Zaten bu dili anlayanlar inanıyorum ki, bu ülkede işte milli birlikten, beraberlikten yanadır. Gerçek manada milliyetçilik budur. Bunun dışında asla... Budur. Ve bu inançla, bu kararlılıkla, bu yolculuk devam edecektir.''

KIRMIZI ÇİZGİLER

''Biz, bu ülkede, etnik milliyetçiliğe karşı olduk, bölgesel milliyetçiliğe karşı olduk, biz bu ülkede ne mezhep ayrımı yaptık, ne din ayrımı yaptık. Bütün inançlara aynı mesafedeyiz. Böyle geldik, böyle gidiyoruz, böyle gideceğiz'' diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Biz, yaratılanı, yaratandan ötürü sevdik. Yoksa parasından, pulundan değil, makamından, mevkinden dolayı değil. Bunlar gelip geçici, 'makam' dediğin nedir ki bugün var, yarın yok. Para, pul dediğin nedir ki, bugün var yarın yok. İstediğin kadar zengin ol, trilyoner ol. Gömecekler o mezara. Gömerken de 'bu Türkiye'ni 1 numaralı zengini' demeyecekler, 'er kişi niyetine' diyecekler. Orada bir ayrım var mı? Mezarını bile boyuna göre kazacaklar, olay bu...

'Cumhurbaşkanı, başbakanı, bakan, milletvekili niyetine' diyecekler mi? Hayır. 'Er kişi niyetine' diyecekler. Öyleyse bu hava atmak nedir, bu afra tafra nedir? Onun için bize tevazu yakışır, mütevazı olmak yakışır, asla gurur değil.''

Erdoğan'ın bu sözleri üzerine, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal aleyhine atılan sloganlara karşılık da ''Hiç gerek yok. İşimize bakalım. Unutmayın ne dedik, Aşık Veysel gibi, ne dedik; uzun ince bir yoldayız, gidiyoruz gündüz gece. Gideceğiz gündüz gece, biz biliyoruz ki, halka hizmet, Hak'ka hizmettir'' dedi.

NOTLAR

Başbakan Erdoğan, daha sonra meydandakilere ''beraber yürüdük biz bu yollarda'' şarkısını hep bir ağızdan söyletti.

Erdoğan'ın konuşmasından sonra asker üniformalı Abdullah isimli bir çocuk, Necip Fazıl Kısakürek'in ''Sakarya' şiirini okurken, Aktütün'de şehit olan uzman Çavuş Cahit Yıldırım'ın eşi nur Yıldırım'a evinin anahtarını Başbakan Erdoğan verdi.

''Tek millet, tek vatan, tek bayrak, tek devlet'' yazılı pankart dikkati çekerken, Başbakan Erdoğan'a Erzurumspor atkısı hediye edildi.

(AA)