kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Reel sektör olmadan finans sektörü olamaz"

Giriş Saati : 09.11.2008 13:21
Güncelleme : 09.11.2008 18:19
Yeni Haber
Kriz döneminde finans sektörünün reel sektöre kredi vermeye yanaşmamasını eleştiren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, reel sektör olmadan finans sektörünün olamayacağını söyledi.

Bir dizi inceleme ve görüşmelerde bulunmak üzere Antakya'ya gelen Bakan Çelik, finans sektörünün iyi günde reel sektörün yanında kötü günde uzağında olmasının doğru olmadığını söyledi. Rahat zamanlarda ve krizin olmadığı dönemlerde kimsenin kimseye o boyutta ihtiyacı olmadığını hatırlatan Bakan Faruk Çelik, finans sektörü ile reel sektörün en çok dirsek temasına geçmesi gereken dönemin bu dönemler olduğunu ifade etti.

Hatay Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği binasında esnafla bir araya gelen Bakan Çelik, yaşanan küresel krizin Türkiye'yi çok fazla etkilemeyeceğini belirtti. Bunu 2001 yılında yaşanan ekonomik krizin tecrübesine bağlayan Bakan Çelik, ancak küresel krizin devam etmesi durumunda da " Türkiye'yi etkilemez" diyecek kadar yiğit bir açıklamanın yapılmasının da doğru olmayacağını vurguladı. Bakan Çelik, yaşanan bu krizin Türkiye'de iki açıdan sorun teşkil edeceğinin altını çizdi. Bunlardan birinin finans teminindeki sıkıntılar, ikincisinin ise talep daralmasının olduğuna dikkat çeken Bakan Çelik, talep daralmasıyla da üretimdeki sıkıntıların yaşanacağını söyledi.

Krizi Türkiye'nin kolay atlatacağını aktaran Bakan Çelik bu görüşünü, "Bizim buradaki avantajımız kamu maliyemiz sağlıklı. Mali disiplin üzerine 5 yıl yürüdük. Bu konuda bir sıkıntı yok Finans sektörlerimiz bankalarımız 2001 krizine göre hiç mukayese edilmeyecek oranda pozitif bir noktaya taşınmışlardır." şeklinde açıkladı.

Kriz döneminde finans sektörünün reel sektöre kredi vermeye yanaşmamasını eleştiren Bakan Çelik, reel sektör olmadan finans sektörünün olamayacağını söyledi. Bakan Çelik şöyle konuştu:"Ben bankayım. Reel sektör yok. İş adamı yok. Peki, o zaman nerden nasıl sen banka olacaksın. Bankayı banka yapan bu piyasadaki aktörlerdir. Bu yüzden esas bankanın görevi bu kriz dönemlerinde reel sektörle dirsek temasına girmesidir. Çünkü şimdi birlikte çözüm bulma zamanıdır. Yoksa rahat zamanlarda krizin olmadığı dönemlerde zaten kimsenin kimseye o boyutta ihtiyacı yok ki. Ekonominin normal gittiği dönemlerde banka para vermek için mücadele ediyor. Nasıl ederim ne yaparımda reel sektöre kredi verebilirim diye ancak bu zamanlarda ortada gözükmüyorlar. Yani bu dönemlerde iş tersine dönmüş oluyor. Et tırnak gibi bir birinden ayrılmayan bu iki sektörün mutlak surette en çok bu dönemde bir biriyle diyalogda olması gerekiyor."

Hatay Esnaf ve Sanatkarlar Birliği Odasındaki toplantının ardından Hatay CHP İl Başkanlığı ile MHP il Başkanlığını ziyaret eden Bakan Faruk Çelik sanayici ve iş adamları ile ayrı bir toplantı daha yapmak için Antakya Otoman Otele geçti.

(CİHAN)