kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Kriz lafından hoşlanmayan ve 'düzeltme'yi tercih eden Karaca, 2001 krizinden önemli dersler çıkardıklarını söylüyor.

'İkinci markalara odaklandık dinamik planlamaya geçiyoruz'

Pınar ÇELİK EKONOMİ
08.11.2008
Krizin etkilerine karşı ikinci markaların üretim ve satışına ağırlık vereceklerini söyleyen Unilever Başkanı Karaca, "Uzun vadeli hedeflerin yerini kısa dinamik planlar alacak" dedi..
Bu yılı yüzde 20 büyümeyle kapatmaya hazırlanan Unilever Türkiye, Orta Asya ve İran Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Karaca, küresel krizde ayakta kalabilmek için portföylerindeki daha uygun fiyatlı ikinci (daha uygun fiyatlı) markaların satış ve üretimine ağırlık verdiklerini söyledi. Lider oldukları dondurma pazarında 2.5 YTL'lik dondurma yerine 1 litrelik ürünü ön plana çıkardıklarını söyleyen Karaca, "Ev dondurmasına odaklandık. Bu ürünü geçen yılın cari fiyatının altında sattık ve büyümeyi oradan sağladık. Bu hamleyle pazarda ev tüketimi satışları yüzde 35 büyüdü" dedi. Son beş yılda Unilever globalde euro cinsinden en yüksek büyümeyi Türkiye'nin yaptığına dikkat çeken Karaca, Türkiye'nin 150 ülke arasında geçen yıl dokuzuncu olduğunu bu yıl ise 8'inci sıraya gelebileceklerini kaydetti.

2001'DEN DERS ALDIK
Krizde insanların psikolojilerinin olumsuz etkilendiğini ve bu yüzden ürün tercihlerinde bir basamak aşağı indiğini dile getiren Karaca şöyle konuştu: "2001 krizindeki gibi merdivenaltı ürünlere kayış yok. Biz de 2001'den çok ders aldık. Bazı ürünlerde fiyat dengelerimiz bozuktu onu düzelttik, ikinci markanın önemini daha iyi anladık."