kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Tekstil devleri havlu attı

SABAH İNTERNET
Giriş Saati : 06.11.2008 11:35
Güncelleme : 06.11.2008 17:11
Yeni Haber
Ekonomik kriz etkilerini şirket iflasları olarak göstermeye başladı. Krizden en çok etkilenen sektörlerden tekstilde işletmeler art arda kapılarına kilit vuruyor.

Krizin son kurbanı Sönmez Filament oldu. Daha önce iki kez üretime ara veren firma, bu kez üretimi tamamen durdurma kararı aldı.

Sönmez Filament, konuyla ilgili olarak İMKB'ye bir açıklama gönderdi. Dampingli ithalat artışının yanında elektirik ve doğalgaz zamlarının da kendilerini olumlu bir beklentiden uzaklaştırdığı belirtilen şirket açıklamasında, şu ifadeler kullanıldı:

"2003 yılından bu yana zarar ediyor olmamıza rağmen kapasite daraltılması, verimlilik artışı gibi tedbirler ne yazık ki zararlı durumdan çıkabilmemiz için yeterli olmadı. 6 Kasım tarihine kadar üretime verilmiş olan aranın sürekli hale getirilmesine ve bugün itibariyle bütün üretim faaliyetlerimizin tamamen ve sürekli olarak sona erdirilmesine, kalması zarurui personel dışındakilerin iş akitlerinin fesh edilmesine karar verilmiştir."

HİSSELER İŞLEME KAPATILDI

Sönmez Filament'in üretimi tamamen durdurduğunu açıklamasının ardından İMKB'de işlem gören hisseleri de ek açıklama istenmesi nedeniyle işleme kapatıldı. Sönmez Filament hisseleri yüzde 1.85 düşüşle 0.53 YTL'den işlem görüyordu.

Ağustos başında 0.92 YTL olan hisseler, 26 Eylül 2007'de 2.46 YTL'ye kadar yükselerek tarihi zirvesine ulaşmıştı.

SÖNMEZ HOLDİNG ŞİRKETİ

Sönmez Holding şirketleri arasında yer alan Sönmez Filament 1972 yılında kurulmuştu. Türkiye'nin ilk polyester chips, iplik ve elyaf üreten entegre kuruluşu olan şirketin kuruluş amaçlarının başında, yüksek kalitede her türlü polyester ipliği üretmek geliyordu.

Sönmez Filament'i kapatma kararı alan Sönmez Holding Bursa'nın en köklü ve en büyük gruplarının başında geliyor. Ali Osman Sönmez tarafından kurulan grup, tekstil, turizm, otelcilik, medya, inşaat ve enerji alanlarından 19 şirketle faaliyet gösteriyor.

ŞAHİNLER HOLDİNG İFLAS ERTELETTİ

PARA dergisinin haberine göre tekstilde kötü bir haber de sektörün büyük başka bir şirketinden geldi. Uzun süredir dedikodu şeklinde konuşulan haber gerçeğe dönüştü ve 1.5 milyar dolar yıllık ciroya sahip, 12 bin kişinin istihdam edildiği Şahinler Holding zora girdi. Yaklaşık 80 milyon YTL'si bankalara olmak üzere 150 milyon YTL civarında borcu olduğu tahmin edilen Şahinler Holding iflas ertelemesi talebinde bulundu.

22 Ağustos 2008 tarihinde Bakırköy 3. esas sayılı dosya ile iflas erteleme talebinde bulunan Şahinler Holding'in bu talebi kabul edildi. Mahkeme, 24 Ekim 2008'de Şahinler Holding'in Bilkont İnşaat hariç 11 şirketi için iflasın ertelenmesi talebini oybirliğiyle kabul etti. Mahkeme aldığı bu kararla birlikte, söz konusu şirketlere yeminli mali müşavir Mehmet Eser, iktisatçı Prof. Haluk Sümer ve hukukçu Metin İşsever'i kayyum olarak atadı. Mahkeme ayrıca, her kayyum için 5'er bin YTL ücret belirledi.
Bu ücretlerin de ilgili şirketler tarafından ödeneceğine hükmetti.
İşte Şahinler Holding'in iflas erteleme kararı aldırdığı 11 şirket ise şunlar:

Şahinler Holding, Teyvaş Toplu Yemek Hizmetleri, Şahinler Mensucat, Belteks Tekstil, San-Tur Turizm, Koton Klub Konfeksiyon, Modavizyon Tekstil, Santeks Moda Tekstil, Şahinler Enerji Üretim, Konteks Konfeksiyon, Bilkont Dış Ticaret.

DENİZLİ'DE 2 FİRMA DAHA HAVLU ATTI

Yine PARA dergisinin haberine göre tekstil kenti Denizli'de de büyük tekstil şirketleri tek tek havlu atmaya başladı. Denizli Basma maaşları 6 ay gecikmeli ödüyor. Denizlispor'un eski başkanlarından Mustafa Baysal'ın şirketi Dempaş'ın iflas erteleme talebinde bulundu. Atak Tekstil, Atakan Tekstil ve Doğanbaba Tekstil üretimini durdurdu.

Atak Tekstil'in sahibi, Denizli Ticaret Odası yönetim kurulu üyesi Mehmet Ağcabay'ın intiharı ise üzücü bir şekilde krizin ne kadar derin olduğunu gösterdi... Zor günler geçiren Denizli'de, Denteks ve Gülbay Tekstil de retimini durduranlar kervanına katıldı. Denizlili tekstilcilerin gözünde "Çok sağlam, Denizli batsa bu şirket batmaz" denilen Denteks Denizli Tekstil üretimini tamamen durdurdu. Son dönemlerde Denizli ve ilçelerinde açtığı Marketix hipermarketleriyle de adını duyuran şirkette bin 500'e yakın kişi
istihdam ediliyordu. Denteks; havlu, bornoz ve çarşaf üretiyordu.
Denizlili tekstilcilere göre, Denteks'i market işi batırdı. Uzman olmadığı alanda hızlı büyüyen şirketin, piyasaların bozulmasıyla zora girdiği konuşuluyor.

Merkezi İstanbul'da, fabrikaları Denizli ve Bursa'da olan, Days in Colors" markasıyla tanınan Gülbay Tekstil de üretimini durdurdu.

Denizli'de konuşulanlara bakılırsa, şirketin piyasaya 30 milyon dolar borcu var. Ertuğrul Gülbay ve Bahadır Örsoğlu'nun 1998'de kurduğu şirket, 2003 yılında Days in Colors markasıyla üretim yapmaya başlamıştı. Gülbay Tekstil, 600'ü aşkın renk ve desende nevresim takımı, uyku seti, pike ve battaniye takımı, yorgan, yastık ve çarşaf ile ev tekstil aksesuarı üretiyordu.