kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Aliyev TBMM'de konuştu

Giriş Saati : 06.11.2008 15:28
Güncelleme : 06.11.2008 16:46
Yeni Haber
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, bölgenin huzuru ve güvenliği konusunda en büyük sorunun, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinin Ermenistan tarafından işgal edilmesi olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'de bulunan Aliyev, TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerine hitap etti. Meclis'e gelişinde TBMM Başkanıvekili Nevzat Pakdil tarafından karşılanan İlham Aliyev, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil eşliğinde Genel Kurul Salonu'na geldi.

İlham Aliyev'i, Genel Kurul'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de dinledi. Konuşmasında Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı'na seçilmesinin ardından ilk yurtdışı gezisini Türkiye'ye yaptığını ifade eden İlham Aliyev, bu durumun iki ülke ilişkilerinin yüksek seviyesinden kaynaklandığını söyledi.

Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ilişkinin dünyada başka bir örneğinın bulunmadığını dile getiren Aliyev, iki ülkenin siyasi ve ekonomik alanda çok ileri ilişkilere sahip olduğunu söyledi. Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin önemine vurgu yapan Aliyev, kendisinin Türkiye ziyaretinin de bunun bir göstergesi olduğunu kaydetti.

Türkiye ile Azerbaycan'ın Enerji alanında da çok büyük ortak yatırımlar yaptığını ifade eden Aliyev, "Girişimlerimiz neticesinde bölgede önemli enerji faaliyeti gerçekleştiriyoruz. Yatırımlarda, bir efsaneyi gerçekleştirdik. Şahdeniz Projesi'ni birlikte yaptık. Azerbaycan, Türkiye pazarına dahil oldu. Azerbaycan, doğalgazın ithalatıyla meşguldü, şimdi ihraç ediyoruz. Eminim ki Azerbaycan gazının işlenmesiyle, öz kaynaklarımızla pazarımız daha da genişleyecek, tesir imkanımız büyüyecektir." diye konuştu.

DAĞLIK KARABAĞ'IN İŞGALİ


İlham Aliyev, bölgenin huzuru ve güvenliği konusunda en büyük sorunu, Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinin Ermenistan tarafından işgal edilmesi olduğunu ve bu işgalin 20 yıldır sürdüğüne dikkat çekti. Ermenistan'ın, Azerbaycan'a karşı yürüttüğü işgalci siyasetin, etnik siyasetin Dağlık Karabağ'ın işgaliyle sonuçlandığını dile getiren Aliyev, işgal sonucunda 1 milyon Azerbaycan vatandaşının, kendi topraklarında kaçak ve göçebe durumuna düştüğünü kaydetti. Ermenistan'ın, BM teşkilatının güvenlik şurasının gereklerini yerine getirmdiğini, "BM Meclisi'nde, Türkiye'nin desteğiyle kabul edilen karar, Ermeni silahlı kuvvetlerinin topraklarımızdan çıkarılmasını talep ediyor. Yine de bu yerine getirilmiyor. Ümit ediyoruz ki Azerbaycan bütünlüğü sağlanacaktır, işgal ve etnik siyasetten kurtulacaktır. Bunun için Ermenistan'ın siyasi gayret göstermesi, kararlara uyması gerekmektedir'' diye konuştu.
İlham Aliyev, işgal edilen toprakların boşaltılması ve Azerbaycan vatandaşların, bu bölgelere yerleşmesi gerektiğini de söyledi. Bu yapıldıktan sonra Dağlık Karabağ'ın geleceği hakkında konuşulabilineceğini ifade eden Aliyev, bunun da Azerbaycan'ın arazi bütünlüğüyle çözülebileceğini bildirdi. Türkiye'nin bu soruna ciddi yaklaşımının kendilerini sevindirdiğini söyledi.

EKONOMİK BAĞIMSIZLIK

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 5 yılda ülkesinde yaşanan gelişmeler hakkında da bilgi verdi. siyasi yenilikler gerçekleştirdiklerini, dünyaya entegre olduklarını, ülkenin geleceğini derin ve zengin tarihi kökler üzerine kurduklarını anlattı. Azerbaycan'ın, tam bağımsız bir siyaset uyguladığını, ekonomik bağımsızlık olmazsa, siyasi bağımsızlıktan da söz edilemeyeceğini görüşünde olduklarını dile getiren Aliyev, Azerbaycan'ın daha da güçlenerek dünya birliğindeki yerini alacağını kaydetti.

(CİHAN)