kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Zammın iptali için dava açılıyor

Giriş Saati : 06.11.2008 15:32
Güncelleme : 06.11.2008 17:11
Yeni Haber
CHP'li Milletvekili Mehmet Sevigen'in ardından Tüketici Dernekleri Federasyonu(TÜDEF) da son doğalgaz zammının iptali istemiyle idare mahkemesinde dava açtı. TÜDEF Genel Başkanı Ali Çetin, Danıştay önünde yaptığı basın açıklamasında, "fahiş zam" olarak nitelendirdiği son doğalgaz zammının yasaya aykırı olduğunu belirterek, BOTAŞ'ın siyasi nedenlerle bazı kamu kurumlarından tahsil edemediği 15 milyar YTL alacağının finansal yükünü zammın nedenleri arasında gösterdi.

BOTAŞ'ı "basiretli tüccar gibi davranarak alacaklarını bilerek tahsil etmemekle" suçlayan Çetin şunları dedi:

"Özel bankalardan yüksek faiz oranıyla kredi alarak işletmeyi idare etmek yönüne gitmiştir. Başta Ankara Büyükşehir Belediyesi olmak üzere alacaklarının bir kısmından vazgeçmiştir. Siyasi nedenlerle silinen alacak tutarı 1 milyar YTL'dir. Tahsil edilmeyen alacakların silinen gecikme zammı alacaklarının, yüksek maliyetle kredi kullanmanın birim doğalgaz maliyeti içindeki payı yüzde 30 ile 40 arasındadır. Yüksek oranlı zam kararının altında yatan gerçeklerden birisi budur. İdari kusurlar nedeniyle işletmenin ettiği zarar bu kararlarda etkisi bulunmayan tüketiciye yüklenemez. Özellikle son doğalgaz zammı ile tüketici kış ortasında sırtından vurulmuştur. Yıl içinde daha önce yapılan zamlarla birlikte yüzde 82'ye varan doğalgaz zammı kararı Anayasanın sosyal hukuk devleti ilkesine de aykırıdır."

"TÜKETİCİ "DOĞAL KAZ'A DÖNDÜ"

Doğalgaz zammının ardından elektrik zammının da kuyrukta beklediğine işaret eden Çetin, "Enerjideki bu insafsız ve fahiş zam, akla mantığa, hakkaniyete aykırı olduğu gibi hukuka da aykırı olup geri alınması gerekir. Zam o kadar zalimcedir ki, yetkililer zammın kökünün dışarıda olduğunu savunmaktadırlar. Üstelik tüketici "doğal kaz' yerine konmakta, "ölme tüketici, yaz gelince fiyatlar düşecek' diye hakaret edilmektedir" dedi. Bu arada üzerinde, "Tüketici doğal kaz değildir" şeklinde bir yazı bulunan, kaz kostümü giymiş eylemci de dikkat çekti.

"ZAMLARA HAYIR" ÇAĞRISI

Çetin, hükümetin yeni misyonunun "durmak yok zamma devam" olduğunu iddia ederek, tüketicileri "zamlara hayır" demeye çağırdı. Çetin, "Bu zalimce zamları durduracak olan tüketicinin kendisidir. Tüketiciler için dayanılmaz zam sağanağından kurtulmanın yolu kalan son gücüyle zamlara "hayır' demektir. Bu nedenle tüketiciler, işçi ve memurlar ve diğer kesimler kendi örgütlerinde bir araya gelerek seslerini daha güçlü duyurmalıdırlar. Zammı durdurmanın tek yolu örgütlü karşı koyuştan geçmektedir" diye konuştu.

CHP DOĞALGAZ ZAMMIYLA İLGİLİ ARAŞTIRMA ÖNERGESİ VERDİ

CHP, doğalgaza peşpeşe yapılan zamların nedenleri ile enerji politikalarının vatandaş ve sanayiciye olumsuz etkilerinin araştırılması için Meclis Araştırma Önergesi verdi.

CHP Grup Başkanvekilleri Kemal Anadol, Kemal Kılıçdaroğlu ve Hakkı Süha Okay'ın imzasıyla Meclis Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinde, siyasi iktidarın izlediği yanlış enerji politikalarının, zamanında yeterli yatırım yapılmadığı için dışa bağımlılığı artırdığı, enerji fiyatlarının hem vatandaşların hem de sanayicilerin altından kalmayacağı bir yüke dönüştüğü vurgulandı. Türkiye'nin doğalgazda yüzde 97 oranında dışa bağımlı olduğunu ve elektrik üretiminin yüzde 457ini doğalgazdan sağladığı belirtilen önerge gerekçesinde, şöyle denildi:

"Enerji yönetiminde dağınıklık, yolsuzluk olayları, kötü yönetim, bugünkü sorunların baş nedeniyken, siyasi iktidar bu yanlış politikalarının bedelini sorumsuzca geniş halk kitlelerinin sırtına yüklemektedir."

Enerji Bakanı Hilmi "Arz güvenliği meselesi bizim değil, EPDK'nın sorumluluğunda' açıklamasına yer verilen gerekçede, "böylesine temel bir konuda bile Enerji Bakanlığı ve EPDK arasında bir yetki ve görev anlaşmazlığının olduğunu ortaya koymaktadır. Bu durum enerji yönetimindeki dağınıklığı net bir şekilde gözler önüne sermektedir. Arz güvenliğinden bile kendini sorumlu tutmayan bir anlayışın sorunların çözümünde katkısı olmayacağı açıktır" derimdi.

Hazine Müsteşarlığınca Ağustos 2008'de yayınlanan "2007 Kamu İşletmeleri Raporu"nda enerji KİT'lerinin nasıl yanlış yönetildiğini net bir şekilde gözler önüne serdiği ifade edilen gerekçede, ''Raporda, BOTAŞ'ın mali borçları ve finansman giderlerinin sürekli arttığı tespitinde bulunulmuştur. Bu süreçte BOTAŞ nakit ihtiyacını banka kredisi kullanarak ve vergi borçlarını ödemeyerek gerçekleştirmek zorunda kalmış, sadece 2007'de 401 milyon YTL faiz ödemek zorunda kalmıştır. EÜAŞ-HEAŞ'tan sonra BOTAŞ'a en yüksek borçlu kamu kuruluşu Ankara Büyükşehir Belediyesidir. Halktan topladığı doğalgaz paralarını ödemeyerek BOTAŞ'ı faiz sarmalına sokan zihniyetin, bugünkü portrede de sorumluluğu olduğu açık bir gerçekliktir. Bununla birlikte enerji sektöründe yaşanan ve BOTAŞ üst yönetiminin neredeyse büyük bir bölümünün tutuklanmasına neden olan yolsuzluk olgusu da siyasi iktidarın enerji sektörüne rant anlayışıyla yaklaştığını ortaya koymaktadır'' görüşüne yer verildi.

Doğalgaz zamlarının tamamen enerji KİT'lerinin kötü yönetilmesinden, yenilebilir enerji kaynakları yerine dışa bağımlılığı artıran yanlış enerji politikalarından ve yatırımların zamanında yapılmamasından kaynaklandığı kaydedilen önerge gerekçesinde "Bu açıdan hem zammın nedenlerinin hem de yoksul halk kesimlerinin zamdan kaynaklanan sorunlarının nasıl giderileceğinin Yüce Meclisimizce ivedilikle ele alınması gerekmektedir."

''TEZEKLİ'' PROTESTO

Bursa'da, Türkiye Kamu-Sen üyeleri, doğal gaza yapılan zammı sobada tezek yaparak protesto etti.
Türkiye Kamu-Sen Bursa İl Temsilcisi Selçuk Türkoğlu, sendikanın lokalinde düzenlediği ''Memur bu kış doğal gaz yerine tezek yakacak'' konulu basın açıklamasında, yılbaşından bu yana 5 kez zam yapılan doğal gazın fiyatının 2 katına yaklaştığını belirtti.

Türkoğlu, doğal gazda yılbaşından bu yana yaşanan fiyat artışının, aynı dönemdeki TÜFE enflasyonunu neredeyse 10'a katladığını kaydederek, şöyle konuştu:
''Krizin ayak seslerinin zamlarla geldiğini, faturanın da memura, emekliye, işçiye, esnafa, çiftçiye yani emeğiyle geçinenlere kesildiğini net bir şekilde görmekteyiz. Memur maaşlarına 2008 yılında kümülatif yüzde 6 zam yapılırken, doğal gaza yüzde 66 zam yapıldı. Bu gidişle 3 oda 1 salon yerine memurun kışı ısınabilmek için tek odada geçireceği belli olmuştur. Ekonomi kurmayları her ne kadar (bizi etkilemez) deseler de sanırız kendilerini kastettiler. Sayın Maliye Bakanı bütçe dengelerini gözetirken, memurun dengesi bozulmaktadır. Krizin tüm maliyeti memurun, emeklinin, işçinin, çiftçinin, küçük esnafın kısacası emeğiyle geçimini sağlayan kesimlerin üzerine yıkılmaktadır.''

''SABİT GELİRLİLERİN DOĞAL GAZ TÜKETME İMKANI KALMAMIŞTIR''

Türkoğlu, Hükümetin memura 2008 yılının ocak ayında yüzde 2, Temmuzda da yüzde 4 olmak üzere toplam yüzde 6 maaş zammı yaptığını belirterek, bu artışın sadece doğal gaza yapılan zammı dahi karşılamadığını söyledi.

Bilimsel verilere göre, 4 kişilik bir ailenin aylık asgari doğal gaz kullanımının 200 metreküp olduğunu kaydeden Türkoğlu, bu ailenin Aralık 2007'deki doğal gaza ödediği faturanın ortalama 120 YTL iken, bu kış ödeyeceği rakamın 200 YTL'ye yükseldiğini belirtti.

Türkoğlu, sadece doğal gaz ve elektriğe yapılan zamların vatandaşın cebine yansımasının aylık 105 YTL olduğuna işaret ederek, ulaşıma, haberleşmeye, eğitime, kiraya, gıdaya gelen diğer zamların bu hesaba dahil olmadığına dikkat çekti.

Memur maaşına yapılan ortalama zam olan 60 YTL'nin, doğal gaz ve elektrik faturasındaki artışa dahi yetmediğini ifade eden Türkoğlu, şunları kaydetti:
''İzahı mümkün olmayan bu insafsız zamlar neticesinde dar ve sabit gelirlilerin doğal gaz tüketme imkanı kalmamıştır. Geriye dönüş başlamıştır. Bu dönüş kömüre ve hatta tezeğe kadar gidecektir. Hükümetin bu insafsız zamlarını protesto etmek maksadıyla memurlar artık farklı ısınma yollarına başvuracaktır. Kömürün yanı sıra çevre köylere yakın olan memur aileleri tezek yakmaya başlayacaktır.''
Türkoğlu ve sendika üyeleri, daha sonra lokale kurdukları sobada tezek yakarak, üzerine boş tencere koydular.

AJANSLAR