kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bankalarda yarış başladı

Giriş Saati : 01.11.2008 14:09
Güncelleme : 01.11.2008 15:57
Yeni Haber
Kira ödemeleri için yarış başladı. PTT'nin "1 YTL alıyoruz" açıklamasının ardından bankalar otomatik kira ödemesi kampanyanları ile havale ücreti yükünü kaldırmayı hedefliyor. Halkbank da müşterilerine gönderdiği mesajda, "otomatik kira ödemelerinden bir kuruş masraf almıyoruz" duyurusunda bulundu.

İşyeri kiraları ile konutlarda 500 YTL ve üzerindeki kiralar, bugünden itibaren zorunlu olarak bankalar ya da posta işletmesi kanalıyla ödenecek. Maliye Bakanlığı'nın 29 Temmuz'da yayımlanan ''Gelir Vergisi Genel Tebliği'' çerçevesinde, konutlarda, her bir konut için aylık 500 YTL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin, iş yerlerinde de iş yerini kiraya verenler ile kiracıların, kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerinin, banka veya Posta Müdürlüğü (PTT) tarafından düzenlenen belgelerle belgelenmesi zorunlu olacak.

Uygulamanın banka ve PTT havale ücreti ve masrafları yönünden sıkıntı yaratabileceği eleştirileri yapılırken, bankalar arasında kira ödemeleri için yarış başladı. Bankalar, 3. kişilerin hesabına yatırılan 500 YTL ve üzerindeki paralardan genellikle 25-26 YTL dolayında havale ücreti alıyor. İnternetten EFT'de 1 YTL, ATM'lerle yapılan havalelerde de 2 ile 3 YTL dolayında bir masraf ödeniyor. PTT ise 500 ile 1.000 YTL arasındaki havalelerden 10 YTL ücret alırken, PTT Genel Müdürü Osman Tural, maliyetin posta çeki hesabına para yatırılması ile birlikte on kat düşürülebileceğini söylemiş ve "Herhangi bir ev sahibi posta çeki hesabı açtırırsa bu hesaba kiracının para yatırması durumunda alınacak ücret 1 yeni lira. Bu sayede kiracılar fazla para ödemek zorunda kalmaz" açıklamasında bulunmuştu.

Bazı bankalar ise kira hesabı açtırılıp, otomatik ödeme talimatı verilmesi durumunda, kiranın havale ücreti almadan ev sahibine otomatik olarak gönderilmesine olanak sağlayan kampanyalar başlattı. İş Bankası kiracılar ve ev sahipleri için hazırladığı "Kira Ödeme Hizmet Paketi" ile Şekerbank da yine otomatik ödeme talimatı ile kira ödemelerinde çeşitli avantajla sunarken, Halkbank'ın da "Bir kuruş masraf almıyoruz" sloganıyla müşterilerine gönderdiği mesajda, şöyle denildi:

"Kira ödemeleriniz için otomatik ödeme talimatınızı hemen verin, ödemelerinizi sizin için biz takip edelim! Kiranızı düzenli olarak Bankamızdaki hesabınızdan, ev ya da işyeri sahibinizin hesabına otomatik olarak EFT veya havale ile gönderebilmemiz için tek bir talimatınız yeterli. Aynı talimatla, aynı hesaptan dilerseniz faturalarınızı ve düzenli aidatlarınızı da ödüyoruz. EFT, havale ya da hesap işletim ücreti de almıyoruz."

(ANKA)