kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Van ve Diyarbakır'da çocukları kullandılar

Giriş Saati : 01.11.2008 15:05
Güncelleme : 01.11.2008 19:20
Yeni Haber
Diyarbakır'da aralarında milletvekili ve belediye başkanlarının da bulunduğu DTP'li grup, oturma eylemi başlattı.

Batıkent Meydanı'nda kurulan çadırlardaki oturma eylemi öncesinde DTP Van Milletvekili Fatma Kurtulan, hazırlanan basın açıklamasını okudu. Basın açıklaması sırasında, terör örgütü ve elebaşı lehine sloganlar atıldı.

Açıklama sonrasında DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna ve DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in aralarında bulunduğu topluluk, 2 gün sürecek olan oturma eylemine başladı.

*VAN'DAKİ OLAYLI PROTESTODAN KARELER...

Yurt dışında olduğu bildirilen DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün ise oturma eylemine daha sonra katılacağı belirtildi. Oturma eyleminin başladığı meydanda ise çoğunluğu çocuklardan oluşan bir grup araç lastiği yakarak, terör örgütü lehine sloganlar attı.

DTP İL BAŞKANLIĞI ÖNÜNDE TOPLANAN KALABALIK POLİSE TAŞ VE MOLOTOF KOKTEYLİ İLE SALDIRDI

Toplum Partisi (DTP) Van İl Başkanlığı önünde toplanan kalabalık, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Van'a gelişini protesto ederek, polise taş ve molotofkokteyli ile saldırdı. Olaylarda bir polis memurunun burnu kırıldı.

Yüzbaşıoğlu sokakta bulunan DTP İl Başkanlığı önünde toplanan grup, Başbakan Erdoğan'ın geçiş güzergahında güvenlik önlemi alan polislere taş ve molotof kokteyli ile saldırdı. Özellikle yüzleri peçeli çocuklardan oluşan göstericiler, daha sonra iki gruba ayrılarak ara sokaklara dağılarak eylemlerini sürdürdü.

Göstericilerden bir grubun Cumhuriyet Caddesi'ne geçerek bölücü başı lehine slogan attıkları ve kaldırım taşlarını söktükleri görüldü. Göstericilerin attığı taşlardan birinin isabet ettiği bir polis memurunun burnu kırıldı. Yaralanan polis arkadaşları tarafından hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Olaylar sırasında Van Emniyet Müdürü Salih Kesmez, olay yerine gelerek DTP'li yetkililerle görüştü.

Olaylardan sonra bir açıklama yapan DTP il Başkan Yardımcısı Ümit Keser, Başbakan'ın Van'a gelişi protesto etmek amacıyla DTP parti binası önünde toplandıklarını, ancak polisin parti binasının etrafını kuşatması nedeniyle basın açıklaması yapamadıklarını ve açıklamaya engel olan polisleri de protesto ettiklerini ileri sürdü.

Keser, halkın kendi inisiyatifi ile Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ı protesto ettiğini ve bu konuda herkesin serbest olduğunu iddia etti. Göstericiler arasında DTP Van Miletvekili Özdal Üçer'in da göstericiler arasında bulunduğu ve DTP binası çevresindeki iş yerlerinin kapalı olduğu gözlendi.

ADANA'DA ÇOCUKLARI KULLANDILAR

Adana'da bir grup DTP'linin yaptığı eylemde yine çocuklar kullanıldı. DTP Seyhan İlçe Başkanı Mehmet Nardanlı, Vali İlhan Atış'ın, eylemlerde kullanılan çocukların ailelerine verilen yeşil kartların iptaline yönelik çalışmalarına tepki gösterdi.

Dağlıoğlu Mahallesi Bahçelievler Caddesi üzerinde çocukları da aralarına alarak yürüyen DTP'liler, polisin aldığı güvenlik önlemine tepki gösterdi. Merkez Seyhan İlçe Başkanı Mehmet Nardanlı, Karasu mevkiindeki konuşmasında, bölücü terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'a 'sayın' diye hitap etti, çocukların polise taş attığı gösterileri 'demokratik eylem' olarak nitelendirdi.

Abdullah Öcalan'ın sistematik bir biçimde zehirlendiğini ve kendisine yönelik fiziki saldırı olduğunu ileri süren Nardanlı, bu yönde yapılan tepkilerin ardından Adana Valisi İlhan Atış'ın yeşil kartların geri alınarak, sosyal yardımların da kesileceği yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi. Nardanlı, "Valinin bu tehditkar yaklaşımı ve beyanatları halkların bir arada yaşamasına vurulmuş bir darbedir. İlimizde oluşturacağı tahribattan vali sorumludur." dedi.

Grup daha sonra olaysız dağıldı. Polis, cadde boyunca yürüyen grubu çembere aldı. Panzer ve çevik kuvvet polisleri de yol boyunca güvenliği sağladı.

DTP'LİLER IĞDIR'DA DA OLAY ÇIKARDI

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Iğdır İl Başkanlığı'nın düzenlediği basın açıklamasının ardından olaylar çıktı. Ara sokaklara dağılan göstericiler polisi taşladı.

Basın Sokak'ta bulunan DTP İl Başkanlığı binası önünde yapılan basın açıklamasının ardından Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İl Başkanlığı'nın önüne siyah çelenk bırakmak isteyen bir grup DPT'liye izin verilmedi. Bunun üzerine DPT'li yöneticiler, siyah çelengi yakarak AK Parti'yi ve icraatlarını kınadı. Geniş güvenlik önlemlerinin alındığı basın açıklamasında 'Biji Apo, AKP kaşınma, bizi dağa taşıma' şeklinde slogan atan gruba polis müdahale etmeyerek dağılmasını bekledi.

Basın açıklamasının ardından AK Parti İl Başkanlığı binasına yürümek isteyen kalabalığa polis engel olunca göstericiler Doğubayazıt Caddesi üzerindeki ara sokaklara dağıldı. Gruptakiler polislere taşlarla saldırınca panzerlerle su sıkıldı, biber gazı kullanılarak gruptakiler dağıtılmaya çalışıldı.

İki saatten fazla süren olayların ardından göstericilere müdahale eden polis 5 göstericiyi gözaltına aldı. Çoğunluğunu çocukların oluşturduğu göstericilere karşı polis dikkatli bir şekilde müdahale etmeye çalıştı.
Göstericileri etkisiz hale getirmek için kullanılan biber gazından polisler ve gazeteciler de etkilendi.

(AJANSLAR)