kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
(Soldan sağa) Devlet Bakanı Ali Babacan, Letonya Cumhurbaşkanı Zatlers, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve Sırbistan Maliye Bakanı Bozidar Djelic forumda konuştu.

'Türkiye bu krizden güçlü çıkacak'

Okan MÜDERRİSOĞLU / Duygu GÜVENÇ
31.10.2008
Avrupa İmar Kalkınma Bankası Başkanı Mirow, fon akışının kesileceği senaryoları karşısında Türkiye'ye yeni fırsatlar sunacaklarını belirterek, "600 milyon $ kaynak ayırdık" dedi... Dünya Ekonomik Forumu (WEF) toplantısı İstanbul'da başladı. WEF Başkanı Schwab, Türkiye'nin krizden güçlü çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi..
Dünya Ekonomik Forumu Avrupa ve Orta Asya Toplantısı, İstanbul'da başladı. İki gün sürecek toplantıya, 500 konuşmacı, 9 devlet başkanı katılıyor. Küresel mali krizin yarattığı tedirginlik ortamında gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye'ye moral veren mesajlar geldi. Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Başkanı Klaus Schwab, "Daha önce çok sayıda kriz gördüm. Hiçbir krizin etkileri bu kadar derin olmadı" dedikten sonra Türkiye'nin bu krizden güçlenmiş olarak çıkma ihtimalinin yüksek olduğunu vurguladı. Türkiye'de temsilcilik açmayı kararlaştıran Avrupa İmar Kalkınma Bankası (EBRD) da, ilk etapta 600 milyon kaynak ayırdığını açıkladı. Global fon akışının kesileceği senaryoları karşısında EBRD Başkanı Thomas Mirow, Türkiye'ye yeni fırsatlar sunacaklarını söyledi. Mirow, Dünya Ekonomik Forumu Avrupa ve Merkezi Asya Bölgesel Toplantıları için bulunduğu İstanbul'da, SABAH'a özel değerlendirme yaptı. EBRD, KOBİ'lere, taşra kentlerindeki projelere, belediye yatırımlarına, enerjinin verimli kullanımına dönük düşük faizli, uzun vadeli kaynak aktaracak. EBRD fonları genellikle 15 yılı aşan vadelerle, LİBOR faizi ile veriliyor.

KREDİ HATTI KURULACAK
EBRD Başkanı Mirow, küresel krizin olası etkileri, Türkiye'ye sağlanacak kolaylıklarla ilgili sorularımızı şöyle yanıtladı:

* EBRD, Türkiye için ne kadar kredi limiti ayırdı?
Bölgesel deneyimlerimize göre ilk etapta 600 milyon dolar kredi tahsis ettik. Öncelikle örnek olacak tarzda iyi projeler geliştirmeyi hedefliyoruz. Amacımız bir kredi hattı kurmak. 2010'dan sonra kullandırılacak kredi tutarı artabilir.

* EBRD için Türkiye'nin operasyonel ülke olması ne anlama geliyor? Türk firmaları ile işbirliğinden memnun musunuz?
Performansı oldukça yüksek bir ekonomiye giriyoruz. Bankanın, portföyünü çeşitlendirmesi açısından Türkiye iyi bir fırsat sunacak. EBRD'nin deneyimlerinin, Türkiye'nin karşılaşacağı ekonomik tehditlerin aşılmasına katkı sağlayabileceğine inanıyoruz. Türk firmalarıyla bölgesel projelerde çok iyi işbirliği içindeyiz. Hayranlık uyandıracak ölçüde girişimci ruha sahipler.

* Türkiye'nin IMF ile anlaşmaya varıp varmaması fark eder mi?
EBRD'nin fonlarından yararlanılması IMF ile ilişkilere endeksli değil.

* Projelerin finansmanında bölgesel kısıtlamalarınız olacak mı?
Özel kısıtlamalar söz konusu değil. Ancak büyük şehirlerden çok, taşra kentlerindeki projelere odaklanacağız.
Haberin fotoğrafları