kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Baykal'dan "Mustafa" eleştirisi: Atatürk diktatör değildi

Giriş Saati : 31.10.2008 16:39
Güncelleme : 31.10.2008 20:28
Yeni Haber
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Atatürk'ün çok önemli bir şahsiyet olduğunu vurguladı ve böyle bir şahsiyetin tüm yönleriyle izlenmesinin doğal olduğunu kaydetti. Mustafa filmini değerlendiren Baykal, "Atatürk 1930 modeli bir diktatör olarak nitelendirilemez" dedi. Baykal, Atatürk'ün çok partili rejim anlayışını benimsediğini ve tek partiyi hiçbir zaman idealize etmediğini söyledi.

CHP Lideri Baykal partisinin Parti Meclisi toplantısı öncesinde yolsuzluklar, terörle mücadele ve vizyona girdiği günden bu yana tartışmaları da beraberinde getiren "Mustafa" adlı filme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin terörle mücadele konusunda ciddi sıkıntılarla karşı karşıya bulunduğunu öne süren Baykal, Türkiye'nin belli bir yöne doğru çekilmeye çalışıldığını ifade etti.

Genelkurmay Başkanlığı'nın Hükümete verdiği brifingin ardından yaşanan tartışmalara değinen Baykal, "O terör brifinginde neler söylendi? Söylendi mi?, söylenmedi mi? Kamuoyunun bunu net bir şekilde algılamasına dahi imkan yok" dedi.

Deniz Feneri yolsuzluğuyla ilgili olarak Almanya'dan istenen dosyaların hala Türkiye'ye gelmediğini hatırlatan Baykal, AKP iktidarının yolsuzlukla mücadele anlayışı içinde olmadığını öne sürdü. Baykal, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Cumhuriyet Bayramı'nda üç ayrı resepsiyon verilmesine değinen Baykal, Türkiye gerçek bir sevinç ve mutluluk içinde, bütün kesimleriyle el ele vererek Cumhuriyet kutlamasının yapabilir olmaktan çıktığını savundu. Baykal, "Çünkü Cumhuriyet konusunda çok ciddi ve temel ayrışmaların ortaya çıkmaya başladığına tanık oluyoruz. Bugün özellikle iktidarda bulunan siyasi partinin bu konulara yaklaşımı toplumun çeşitli kesimlerinde tedirginlik, sıkıntı yaratıyor" dedi.

CHP Lideri Baykal'a, Ankara'da Galasına katıldığı "Mustafa" filmine ilişkin de sorular soruldu. Atatürk'ün çok önemli bir şahsiyet olduğunu vurgulayan Baykal, böyle bir şahsiyetin tüm yönleriyle izlenmesinin doğal olduğunu kaydetti. Atatürk'ün özel yaşamının gündeme getirilmesinden rahatsızlık duymayacağını ifade eden CHP Lideri Baykal, "İnsan yönleriyle, zaaflarıyla ortaya konmasında bir sakınca yoktur" dedi. Baykal, bu tür yaklaşımdan Atatürk'ün de zarar görmeyeceğini söyledi.

Atatürk'ün diktatör olup olmadığı yönündeki tartışmaları hatırlatan Baykal, "Atatürk 1930 modeli bir diktatör olarak nitelendirilemez" dedi. 1930'lu yıllarda yaşayan Mussolini, Hitler, Stalin ve Franko gibi isimlerin diktatörlük nitelemesinden şikâyetçi olmadıklarını ifade eden CHP Genel Başkanı Baykal, Atatürk'ün ise çok partili rejim anlayışını benimsediğini kaydetti. Baykal, Atatürk'ün tek partiyi hiçbir zaman idealize etmediğini kaydetti.

Atatürk'ün sofrasının "yaşlı ve yalnız birinin eğlencesi" gibi anlaşılmasının da yanlışlığına dikkat çeken Baykal, Atatürk'ün sofrasının "Cumhuriyet'in ilan edildiği" sofra olduğunu vurguladı.

(ANKA)