kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ankara reformları yavaşlattı

Giriş Saati : 31.10.2008 10:19
Güncelleme : 31.10.2008 20:28
Yeni Haber
Avrupa Komisyonu, aday ülkeler Türkiye ve Hırvatistan hakkında yakında açıklayacağı ilerleme raporunun taslağında Ankara'nın reformları yavaşlattığı, Hırvatistan'ın ise üyelik yolunda ilerlediği görüşüne yer veriyor.

Reuters'in elde ettiği taslak raporda Komisyon daha önce de belirttiği gibi, Hırvatistan'la birlikte 2005 yılında üyelik müzakerelerine başlayan Türkiye'nin reformlara hız vermesi gerektiğini bir kez daha ifade ediyor.

"Demokrasi ve insan haklarının güçlendirilmesi, ülkenin modernleştirilmesileştirilmesi ve AB'ye daha yaklaştırılması için reformlara yeni bir ivme verilmelidir."

Komisyon kaynakları, Türkiye'de bu yıl yapılan anayasa değişikliği ve ardından gelen siyasi gelişmeler sırasında AB reformlarının rafa kaldırıldığını söylüyorlar.

Komisyon yetkilileri, raporda Ermenistan'la ilişkilerde yaratılan iyileşme ortamı, Kafkaslarda istikrarın sağlanması için gösterilen çabalar ve bazı ekonomik reformlardan dolayı Türkiye'ye övgü ifade edileceğini söylediler.
Bir kaynak raporda Türkiye'nin ilk kez "işler piyasa ekonomisi" olarak tanımlanacağını söyledi.

HIRVATİSTAN

"Gerekli hazırlıkları tamamlarsa Hırvatistan'ın 2009 yılı sonunda müzakerelerin nihai aşamasına gelmesi beklenir" denilen taslak, 5 Kasım'da Komisyon'da kabul edilecek. Ancak bundan önce değişikliğe uğrayabilir.

Bir Fransız diplomatı, AB dönem başkanı olan ülkesinin, Hırvatistan için şu anda bir üyelik tarihi verilmesini zamansız bulduğunu ancak başkanlık dönemi yıl sonunda bitmeden önce müzakerelere ivme kazandırmak istediğini söyledi.

Komisyon kaynakları, Hırvatistan'ın müzakereleri tamamlaması için yolsuzluk ve örgütlü suçlar gibi alanlarda düzelme sağlaması ve tersaneleri ile çelik sanayini, AB'den devlet yardımı alması için gerekli standartlara çekmek zorunda olduğunu söylediler. Aday statüsü isteyen Makedonya için ise, henüz yeterli siyasi kriterleri sağlamadığı görüşü belirtiliyor.

REUTERS