kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Ekonominin büyümesi yavaşlayacak"

Giriş Saati : 31.10.2008 17:15
Güncelleme : 31.10.2008 22:59
Yeni Haber
Financial Times: Sabancı, Türkiye'nin yavaş büyümesine kendini hazırlıyor"..
Dünyanın en etkin ekonomi yayınlarından Financial Times, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile gerçekleştirdiği röportaja "Companies and Markets" ekinde yer verdi.

Delphine Strauss tarafından gerçekleştirilen röportajda Sabancı'nın genel ekonomik görünüm ile ilgili görüşlerine ve Sabancı Grubu'nun bu ortamdaki durumuna yer verildi.

"Türkiye'nin en büyük şirketlerinden Sabancı Holding, ekonomik yavaşlamaya karşı hazırlık yapıyor" başlığı ile yayımlanan röportajda Sabancı Grubu için "Finansal hizmetlerden perakende ve çimentoya, lastikten enerjiye geniş bir alanda faaliyet gösteren Sabancı Grubu'nun varlıkları, ekonominin "barometrelerinden biri" olarak ifade edildi. Financial Times'ın haberinde "Yabancı sermaye akışı Türkiye ekonomisini ortalama yıllık yüzde 6 büyümeyle hızla ileri gitmesini sağlarken, son beş sene içerisinde Sabancı Holding, gelirini yaklaşık ikiye katlayarak 2007'de 15 milyar dolara çıkardı" denildi.

Financial Times Güler Sabancı'nın 2009 yılı ekonomik büyüme rakamının %1.5'a kadar düşme ihtimali olabileceğini tahmin ettiğini yazdı.
Sabancı, Financial Times'a her ne kadar stratejide henüz değişiklik olmasa da, grubun nakit akış yönetimi ve maaliyet verimliliğine konsantre olduklarını açıklarken, ayrıca "olursa iyi olur" diye tanımlanan bazı yatırımların ertelenebileceğini söyledi.

Sabancı, Türkiye'nin ekonomik krizlere karşı pozisyon alma konusundaki tecrübesinden bahsederek: "Kendimizi toparlama konusunda inanılmaz bir kapasitemiz var" dedi.

Financial Times, Sabancı'nın perakende faaliyetlerinin, tüketici hareketlerine "duyarlı" olduğunu, sanayi faaliyetlerinin de, kaçınılmaz olarak ihracat piyasalarındaki durumdan etkilenebileceğini yazdı. Güler Sabancı, Grubun dış borçlarının finansmanında problem yaşamadığını ifade etti.

Financial Times'ın "Hükümet bir anlaşma imzalanması konusunda, anlaşmanın yerel seçimler öncesinde harcamaları kısıtlayabileceği nedeniyle isteksiz davranıyor" yorumuna yer verilen yazıda Sabancı, IMF ile yeni bir program yapılması konusunun önemini vurguladı. Sabancı'nın "Objektif olarak buna ihtiyacımız olmayabilir... ama gerçekçi düşünmek gerekirse bu bir gereklilik" sözlerine de yer verildi.