kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Ekim 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Otomotivi kurtarmak için acil çağrı

Giriş Saati : 31.10.2008 16:23
Güncelleme : 31.10.2008 22:59
Yeni Haber
ABD'de altı eyalet valisi, ABD Hazinesi ve ABD Merkez Bankası'na (Fed), otomotiv endüstrisini derinleşen krizden korumak için acilen harekete geçmesi çağrısında bulundu.

ABD Hazine Bakanı Henry Paulson ve Fed Başkanı Ben Bernanke'ye gönderilen ve Michigan eyaleti valisi Jennifer Granholm ile New York, Ohio, Kentucky, Delaware ve South Dakota eyalet valilerinin imzaladığı mektupta, ''ekonominin bütün sektörlerinin zor dönemlerden geçmesine rağmen, otomotiv endüstrisinin özellikle güç durumda olduğu'' vurgulandı.

''Sonuç olarak, diğer önemli endüstrilerin finansal sağlığı ve milyonlarca Amerikan vatandaşı riskte. Bu krizin çözüme kavuşması için hemen harekete geçilmesi gerekiyor'' denilen mektupta, valiler, otomotiv endüstrisinde satışların ekim ayında yüzde 30'dan fazla düşebileceğini ve böylece 1983 yılından bu yana en düşük seviyesine inebileceği uyarısında bulundular. General Motors'un (GM), Chrysler ile birleşme görüşmeleri yürüttüğü sırada hazırlanan mektupta, ''federal yardım olmazsa, ekonomik kriz nedeniyle azalan vergi gelirleri ve artan işsizlik baskısının otomotiv üreticilerini yönetilemez bir felaket tehdidiyle karşı karşıya bırakabileceğine'' işaret edildi.

Bu arada, Michigan eyaleti valisi Granholm, bir etkinlikte yaptığı konuşmada, otomotiv üreticilerinin, ABD yönetiminin sektörün sıkıntıya girmemesi için onayladığı düşük faizli 25 milyar dolarlık kredi paketinin ötesinde ek krediye ihtiyaç olduğunu söyledi. Granholm, ''Endüstrinin gelecek 6 ila 12 ayda çalışmalarını sürdürebilmesi için acilen ek krediye ihtiyacımız var. Alternatif kötü. Alternatif, endüstride fonlara girememek ve bir ya da iki şirketi kaybetmek. Biz bunu istemiyoruz'' dedi.

GM-CHRYSLER BİRLEŞMESİ

Öte yandan Beyaz Saray, GM ve Chrysler arasındaki birleşme çabalarına doğrudan destek talebini kabul etmedi. Yönetimden bir yetkili, doğrudan destek yerine otomotiv endüstrisine yardım için onaylanan 25 milyar dolarlık düşük faizli kredinin kullanılmasına odaklanacaklarını söyledi. Görüşmelere yakın kaynaklar, yönetimin doğrudan desteği reddetmesi ve birleşmenin 4 Kasımda yapılacak başkanlık seçiminden sonraya bırakılması nedeniyle, iki şirket arasındaki görüşmelerin çıkmaza girdiğini belirttiler.

Haftalardır birleşme görüşmeleri sürdüren GM ve Chrysler'ın sahibi Cerberus yatırım şirketi, birleşmek için hükümetten 10 milyar dolar kredi istemişti. Ford'un Amerika Başkanı Mark Fields de karar alıcılarla ve yönetimle, otomotiv endüstrisinin ve Ford'un karşı karşıya olduğu sorunlarla ilgili olarak görüştüklerini bildirdi.

ONBİNLERCE İŞÇİ İŞİNİ KAYBEDEBİLİR

Bu arada, GM ve Chrysler'ın birleşmesinin onbinlerce işçinin işini kaybetmesine yol açabileceği de belirtiliyor. Grant Thornton adlı şirketin yaptığı araştırmada, GM ve Chrysler arasında bir birleşme olması halinde, Chrysler'dan 30 bin ila 40 bin işçinin işten çıkarılabileceği bildirildi. Yan sanayi ve bayilerden çıkarılacak işçiler de hesaba katıldığında bu sayının 100 bin ila 200 bini bulabileceği ifade edilen araştırmada, GM'nin, muhtemelen Chrysler'ın 14 fabrikasından 7'sini kapatabileceği, 26 modelden 16'sını üretimden kaldırabileceği kaydedildi. ABD'de otomobil satışları, eylül ayında bir yıl önceye göre yüzde 27 düşmüştü.

AA