kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Zeki Faik İzer’in İnkılap Yolunda adlı 1933 tarihli tablosu, Delacroix’nın klasik yapıtından yola çıkarak oluşturulmuştu. İzer’in tablosu, Beşiktaş Çağdaş’ta açılan sergide yer alıyor.

29 Ekim sanat bayramı!

27.10.2008
Yarın kutlanacak Cumhuriyet Bayramı, tiyatro, konser ve sergilere yol açıyor. İstanbul ve Ankara Devlet Opera ve Balesi, Beşiktaş Belediyesi, Ankara Devlet Tiyatrosu, Anadolu Üniversitesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, etkinliklere imza atıyor..
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanının 85. yıldönümü, kültür - sanat kurumlarının düzenledikleri etkinliklerle de gündemi belirlemiş durumda. Bu anlamda Başkent Ankara'daki sanat kurumları, Cumhuriyet'in 85. yılını yarın sahnede kutlayacak. Ankara Devlet Opera ve Balesi (ADOB), 29 Ekim'de, Kurtuluş Savaşı serüveninin konu edildiği, Ankara 1923 adlı korolu senfonik şiirin dünya prömiyerini gerçekleştirecek, Ankara Devlet Tiyatrosu da, aynı gün ikisi çocuk oyunu olmak üzere, sekiz ayrı oyunla sahnede olacak. ADOB sanatçılarından, tenor Aykut Çınar'ın solisti olduğu yapıtın orkestra şefliğini Erol Erdinç üstleniyor. Yarın akşam 20.00'de Ankara Operet Sahnesi'nde izlenecek eser, 3 Kasım ve daha sonraki tarihlerde de tekrar edilecek. Macar besteci Bela Bartok'un iki piyano ve iki perküsyon için bestelediği konçertosu da, Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle Eskişehir'de ilk kez seslendirilecek. Anadolu Üniversitesi'nde 30 Ekim Çarşamba akşamı seslendirilecek eserde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası sanatçısı Dinçer Özer, ADOB sanatçılarından Soner Özer ve piyanist Metin Ülkü ile, Oytun Eren sahne alacak. Ankara Devlet Tiyatrosu da, Cumhuriyetin 85. yılını, ikisi çocuk oyunu olmak üzere, tam sekiz oyunla sahnede kutlayacak. Tek Kişilik Şehir Şinasi Sahnesi'nde, Pinti Hamit Altındağ Tiyatrosu'nda, İhanet Küçük Tiyatro'da izleyenlerin karşına çıkacak. Oda Tiyatrosu ise, Hüzzam adlı oyunla perde açacak. Ayrıca İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi, Kasimir Ve Karoline adlı oyun, Akün Sahnesi ise Müge Gürman'ın Shakespeare'den uyarladığı Cadıların Macbeth'i adlı oyun için perdelerini açacak. Kurum ayrıca yine yarın çocuk oyunları temsillerine de devam edecek. İstanbul'da Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla düzenlenen diğer sanat etkinliklerinden ikisi de, bale ve klasik müzik alanında olacak. Etkinliklerin ilki yarın, İstanbul Devlet Opera ve Balesi tarafından Cumhuriyet Balesi başlığıyla düzenlenirken, Beethoven'ın Dokuzuncu Senfonisi 30 Ekim'de yeniden çalınacak. Ayrıca, İstanbul Beşiktaş Belediyesi'nin dört yıl önce hizmete açtığı sanat merkezi Beşiktaş Çağdaş'ta ise görsel sanatlar yönünden dikkat çeken bir sergi var. Kurumca düzenlenen Cumhuriyet Resimleri Sergisi bu akşam saat 19.00'da yapılacak bir kokteylle açılacak. Sergide, Türk resim sanatının en önemli 28 Ressam ve üç heykeltıraşının 1923 sonrasında üretmiş oldukları ve konuları Kurtuluş Savaşı, Cumhuriyet ve devrimleri olan 40 çalışması yer alacak.

TABLOLARLA CUMHURİYET
Eserler başta Ankara Resim ve Heykel Müzesi ile M.S.G.Ü. İstanbul Resim ve Heykel Müzesi olmak üzere çeşitli özel koleksiyonlardan bir araya getirilmiş. Sergide, Hikmet Onat, İbrahim Çallı, Nazmi Ziya Güral, Namık İsmail, Şeref Akdik, Zeki Kocamemi, Ali Avni Çelebi, Malik Aksel, Cemal Tollu, Sami Yetik, Zeki Faik İzer, Avni Arbaş, Turgut Zaim, Halil Dikmen, Meriç Hızal, Aydın Ayan, Fikret Otyam ve Feyhaman Duran gibi, çağdaş Türk sanatının önemli sanatçılarının yapıtları bulunuyor. İstanbul Tepebaşı'ndaki The Marmara Pera otelinde de 85/85 Cumhuriyet sergisi açılmış durumda. 85 sanatçının eserlerini buluşturan sergi, Beste Gürsu'nun küratörlüğü eşliğinde resim, heykel, fotoğraf, seramik ve güncel sanat örneklerini bir araya getiriyor. 28 Aralık'a kadar izlenecek sergi ekseninde, 10 Kasım'da da özel bir panel yapılacak.