kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kabızlık nasıl tedavi edilir?

Giriş Saati : 28.10.2008 12:42
Güncelleme : 28.10.2008 22:35
Yeni Haber
Çocuk sağlığı ve cerrahisi uzmanı Gülcan Çetin, yanlış beslenmeden kaynaklanan kabızlığın giderilmesi için uygulanan sabun koyma ve yağ içirilmesi yöntemleriyle çocuğun sağlığının tehlikeye atıldığını söyledi.

Gülcan Çetin, yaptığı açıklamada, sabun koyma ve yağ içermenin kabızlığı tedavi etmeyeceğini, aksine çocukta başka sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.

Çetin, "Sabun bir tedavi aracı değil. Aslında çocuğa çok büyük acı veren bir uygulama. Makat hassas bir bölge. Sabun konulması o bölgeyi yakar. Çocuk bu sebeple acıyla zorlanarak ıkınır ve bir miktar idrarını yapabilir. Ancak bu kabızlığın bir tedavisi değildir. Çocuğa daha büyük bir acı verir. Makatını tahriş eder, çatlatır. İltihaba neden olabilir. Sabunun sebep olduğu büyük acı sebebiyle tuvalete gitmekten korkabilir. En doğrusu bir hekime başvurulması ve kabızlığın nedeninin belirlenmesi gerekir." diye konuştu.

Kabızlığa karşı yağ içirilmesinin de yine yanlış bir uygulama olduğunu ifade eden Çetin, şu uyarıda bulundu: "Yemek yağı, çocukta gaz oluşumuna sebep olur. Yağ içinde bulunan katkı maddeleri mideye zarar verir. Bebek ve çocuklara bir çay kaşığı has zeytinyağı içirilmesinde bir sakınca yoktur. Kabızlık şikâyetlerinin giderilmesi ancak doğru beslenme ile mümkündür."

Kabızlığın yüzde 90 sebebinin yanlış beslenmeden kaynakladığının altını çizen Çetin, çocukların sulu gıdalar yerine sürekli pilav, makarna gibi katı gıdalar tüketmelerinin kabızlık şikâyetini beraberinde getirdiğini vurguladı. Çetin, lifli meyve ve sebzeler, çorba gibi sulu gıdalar ve baklagiller tüketilmesini önerdi.

(CİHAN)