kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Kurtar bizi Hatemi'

14.10.2008
Irak ve Kuzey Kore'de hedeflerine silah yerine diplomasiyle ulaşan Amerikan yönetimi, benzer politikayı İran için de devreye sokmaya çalışıyor. Gelecek yılki seçimlerde İran lideri Ahmedinecad'ı demokratik yolla alt etmek için bütün gözler eski reformist Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'de..
ABD, 2002 yılında 'şer ekseni' ilan ettiği Irak, Kuzey Kore ve İran'da hedeflerine askeri güçle ulaşamadı. Bunun en büyük kanıtı ise, Irak ve Kuzey Kore'de çözüme silah yerine diplomatik yolları devreye sokarak ulaşmaya çalışması. İlk önce 2003 yılında işgal ettiği Irak'ta pes eden ABD yönetimi, rejim muhalifi Sünni direnişçilerle anlaştı. Onlara yönetimde söz hakkı vaat ederek Irak'ta şu an pamuk ipliğine bağlı çatışmasız ortamı yakalayabildi. Nükleer çalışmalarından vazgeçmeyen Kuzey Kore'yi de yine askerle değil, teşviklerle ikna edebildi. Irak ve Kuzey Kore'de çözüme silah yerine diplomasiyle de ulaştığını gören Bush yönetimi, giderayak benzer bir politikayı İran'a karşı da devreye sokuyor. Amerikan basını, Washington'ın, nükleer faaliyetlerini durdurmayan İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad'ı silah yerine, önümüzdeki yıl yapılacak devlet başkanlığı seçimleriyle devirmeyi planladığını yazdı.

İÇERDEN VE DIŞARDAN BASKI
Fox TV ve International Herald Tribune gazetesi, Ahmedinecad'ı devirmek için en büyük 'silah'ın ise İran'ın eski lideri Muhammed Hatemi olduğunu belirtiyor. Henüz adaylığını açıklamayan Hatemi'ye içeriden ve dışarıdan büyük baskı yapılıyor. İranlı reformistlerin önde gelenlerinden Majid Ansari, "Bizi yıkım ve kaostan ancak Hatemi'nin adaylığı kurtarır" diye konuştu. Tahran'da önceki gün yapılan "Modern Dünya'da Din" adlı konferansa eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan, eski İtalya Başbakanı Romano Prodi, eski İrlanda Başbakanı Mary Robinson ve eski Portekiz Cumhurbaşkanı Jorge Sampaio gibi tanınmış simaların katılması Hatemi'ye destek olarak yorumlandı.
Haberin fotoğrafları