kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Murat Özçelik ile Mesud Barzani dün bir araya geldiler.

Sınırdaki durum konuşuldu

15.10.2008
Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Murat Özçelik başkanlığındaki Türk heyeti Kuzey Irak bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani ile görüştü..
Türkiye, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi ile beş yıl aradan sonra ilk resmi temasını gerçekleştirdi. Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Murat Özçelik başkanlığındaki heyet, bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani ile dün bir araya geldi. Bağdat'taki Yeşil Bölge'de yapılan görüşme yaklaşık iki saat sürdü. Özçelik, güvenlik konusunda nelerin yapılabileceğini karşı tarafa ilettiklerini bildirdi. Görüşmenin olumlu geçtiğini kaydeden Özçelik, daha fazla açıklama yapamayacağını belirtti. Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimden ise herhangi bir açıklama yapılmadı. Türk heyeti Başbakan Nuri El Maliki ile de görüştü. Maliki "PKK terör örgütü Irak topraklarını kullandığı için utanç duyuyoruz'' dedi. Türk heyeti daha sonra Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile bir araya geldi. Özçelik-Barzani görüşmesine ilişkin olarak KYB sitesince yayınlanan haberde, "Türk sınırındaki durum ve sınırda barışı tesis etme yolları" nın ele alındığı belirtildi. Haberde görüşmenin içeriği konusunda şöyle denildi: "Toplantı sırasında genel olarak Irak ile Türkiye, özel olarak ise Kürdistan Bölgesi ile ikili ilişkiler ele alındı. Aynı zamanda Kürdistan Bölgesi ve Türk sınırındaki durum ile sınırda barış tesis etme yolları da görüşüldü."

NEÇİRVAN BARZANİ: MEMNUNUZ
Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin yetkilisi Neçirvan Barzani, görüşmelerden memnun olduklarını söyledi. Bu adımı çok sıcak karşıladıklarını ifade eden Barzani "Biz, mevcut sorunların sadece diyalog yoluyla çözüme kavuşabileceğini her zaman vurguladık, aksine sorunların askeri yolla çözüme kavuşamayacağına inanıyoruz'' dedi. Türkiye ile ilişkilerin sadece komşuluk düzeyinde olmayacağını dikkati çeken Barzani şöyle konuştu: "Bence Türkiye ile ilişkilerimiz bundan çok fazladır. Son zamanlarda aramızda iyi ilişkiler kurulması için adımlar olduğunu hissediyoruz. Bizim bölgemizde hiçbir komşu ülkeye karşı topraklarımızın kullanılmasını istemiyoruz."