kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türkiye yanıt bekliyor

15.10.2008
Terör örgütü PKK'nın Dağlıca saldırısı sonrasında yaptığı yayınlarla TSK hakkında tartışma başlatan Taraf Gazetesi dün de Aktütün saldırısı ile ilgili anlık istihbarat belgelerini yayınlayarak yeni soru işaretleri yarattı. Belgelere göre TSK saldırıyı biliyordu..
Taraf gazetesinin dün yayımladığı anlık istihbarat belgelerine göre Şemdinli Aktütün Karakolu'nda, 17 askerin şehit düştüğü terörist saldırının hazırlığının 1 ay önce başladığı ve gerek çatışma öncesi teröristlerin hazırlıklarının, gerekse 3 Ekim 2008 tarihindeki çatışma sırasındaki olayların, insansız hava aracı görüntüleriyle tespit edildiği anlaşıldı. Görüntülerde, kalabalık terörist grubun dağda mevzi hazırlayıp ağır silahlarını yerleştirmesi bile görünüyor. Genelkurmay'ın sessiz kaldığı bu iddialardan sonra şu sorular öne çıktı:

* 1- PKK'lı görüntüsü ne zaman alındı?
İLK görüntü saldırıdan bir ay önce, 5 Eylül 2008'de Kuzey Irak'ın İran sınırına yakın bölgelerinden alındı. Hakkâri-Şemdinli bölgesindeki 80 kişilik bir PKK'lı grubun görüntüleri elde edildi. Bunun üzerine bölgedeki askeri birlikler ve Genelkurmay'a bilgi verildi.

* 2- Teröristler kaç kişilik gruplarla geldi?
JANDARMA
Asayiş Kolordu Komutanlığı Harekât Merkezi Nöbetçi Amiri Jandarma Kurmay Yarbay Ferdi Korkmaz imzasıyla, Genelkurmay'a ve alt birimlere gönderilen İç Güvenlik Harekâtı Günlük Durum Raporları'na göre, teröristler, Aktütün Jandarma Sınır Bölük Komutanlığı'nın yakınına, günler öncesinden bazen 5'şer kişilik gruplarla, bazen 35 kişilik gruplarla geldiler.

* 3- Ağır silahlar nasıl sokuldu?
SALDIRIDAN
bir gün önce, yine Ferdi Korkmaz imzasıyla Genelkurmay'a ve tüm birimlere geçilen İç Güvenlik Hareket Günlük Durum Raporu'nda, PKK'lıların bölgedeki hareketliliği isim isim, silah ve katır sayılarına kadar yerleri bildirilerek birimlere gönderildi. 2 Ekim tarihli raporda, saldırıya komuta edecek Habat kod adlı PKK'lı kadın militanın yeni bir saldırı için bölgeye döndüğü, ağır silah taşıyacak 25-30 katırın Aktütün karşısında Mezi deresinde bekletildiği bildirilmiş.

* 4- Terörist unsurlara nasıl müdahale edildi?
SALDIRIYA
uğrayan askeri birimlerin raporuna göre, 2 Ekim 2008 gece saat 24.00 sıralarında, Aktütün-Bayraktepe üs bölgesinde bulunan termal kameralar ile üs bölgesine yaklaşık 600 metre uzaklıktaki dere yatağında üç kişilik terörist görüntüsü alındı. Bölgeye aydınlatma fişeği, makineli tüfek ve havan atışları yapıldı. 3 Ekim 2008 saat 01.15 sıralarında ise Bayraktepe'nin güneybatısında, yaklaşık 400 metre mesafedeki Cesur kayalıklarında üç kişilik terörist görüntüsü alındı. Bölgeye aydınlatma fişeği, makineli tüfek ve 105 mm.'lik top atışı yapıldı. Yine 3 Ekim saat 02.50'de Bayraktepe'ye yaklaşık 800 metre mesafedeki Otyeri tepesinin batı tarafında beş kişilik terörist görüntüsü alındı. Aydınlatma fişeği, makineli tüfek ve 105 mm.'lik topla atış yapıldı.

* 5- F-16'lar önceden gidemez?
ABD'NİN
anlık istihbarat desteği kapsamında, insansız hava araçlarının, Aktütün'ün hemen karşısında, 10 km. Irak sınırları içinde kalan tepelerde PKK'lı grupların saldırı hazırlıklarını günlerce önceden görüntüleyip, askeri yetkililere anlık ulaştırdığı belirtildi. Kamuoyuna yansıyan ve Genelkurmay'ın anında canlı olarak izlediği değerlendirilen bu görüntülerde, sayıları hızla artan PKK'lıların, Aktütün Karakolu'nun yanıbaşındaki tepelere mevzilendikleri, ağır silahlarını konuşlandırdıkları açıkça görülüyor.

* 6- Helikopter ne zaman geldi?
3 EKİM
'de saat 14.30'da Yüksekova'daki taarruz helikopter kolu havalanarak Aktütün'e ulaştı.

* 7- Çatışma kaçta başladı ve bitti?
3 EKİM
saat 13.00'de iki kişilik terörist görüntüsü alınması üzerine, Bayraktepe ileri üs bölgesinde bulunan Yüksekova Jandarma Özal Harekât Bölüğü'nden bir tim, görüntü alınan bölgeye ateşle keşif yaptı ve şüpheli noktalara ateş açtı. Yapacakları eylemin ortaya çıktığını değerlendiren teröristler tarafından, 13.04'de, yoğun bir şekilde havan, roket ve makineli tüfek atışı başlatıldı. Aktütün'e indirilen Jandarma Özel Harekât Bölüğü taarruz helikopterlerinin desteğinde, Bayraktepe yönünde sızmaya başladı. Saat 19.58'de Bayraktepe bölgesine ulaşmayı başardı. Teröristlerin saldırısı ve atışları aralıklarla saat 20.19'a kadar devam etti. Harekât bölüğü, saat 21.55'de Bayraktepe İleri Üs Bölgesi'ni tekrar kontrol altına aldı. Bölgede arazi arama tarama faaliyetini sürdürdü. Bu esnada Berçar bölgesine indirilen komando bölüğü de Bayraktepe'ye çıkarıldı. 21'inci Jandarma Sınır Tümen Komutanı 23.00'de, havadan Aktütün'e intikal etti.

* 8- Aktütün Karakolu isabet aldı mı?
TERÖRİSTLER
, Aktütün'ün 2 km. güneyinde Soğuktepe Bovini tepe hattının güney yamaçlarından havan atışı, güneyde Soğuktepe, Berhabin tepe ile Bayraktepe ileri üs bölgesinin bir km. kuzeyindeki Otyeri tepe bölgesinden yoğun ve etkili bir şekilde roket ve makineli tüfek atışı yaptı. Havan atışlarından 11 adedinin, Aktütün Sınır Bölüğü Merkezi'ne isabet ettiği bildirildi. Açılan ateşlerin etkisiyle ilk anda iki personel yaralandı.

* 9- Şehit ve ele geçen terörist sayısında çelişki var mı?
GENELKURMAY'A
iletilen istihbarat raporunda, 4 Ekim saat 02.15 itibarıyla, çatışmalar sonucunda, toplam 12 şehit, 21 yaralı personel olduğu bildirildi. 5 personelin kayıp olduğu belirtildi. Teröristlere karşı açılan etkili top (fırtına-203 mm.lik top, 105 mm. Obüs), havan, tank, bombaatar, roket ve uzun namlulu silah atışları ve dört taarruz helikopteri atışları sonucu teröristlerin 30 civarında zayiat verdikleri değerlendirildi. 5 teröristin ölü olarak ele geçirildiği rapor edildi. Genelkurmay ise 23 teröristin öldürüldüğünü açıklamıştı.
Haberin fotoğrafları