kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
BAŞBAKAN'I BİLGİLENDİRDİ.... Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Engin Ceber olayıyla ilgili olarak müfettişlerin ilk raporunu açıkladı. Bakan Şahin AK Parti Grup Toplantısı'ndaki Başbakan'ı da konuyla ilgili bilgilendirdi.

Adalet Bakanı işkence için 'özür' diledi

Hülya KARABAĞLI ANKARA
15.10.2008
Devlet, Engin Ceber'in cezaevinde ölümünün kötü muamele sonucu olduğunu kabul etti. Bakan Şahin "Devlet ve hükümet adına özür diliyorum" dedi..
Cezaevinde işkence gördükten sonra hayatını kaybeden 29 yaşındaki Engin Ceber'in ailesinden "devlet adına özür dileyen" Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, 19 kişinin de açığa alındığını açıkladı. Şahin, böyle bir dönemde Türkiye'yi bu durumda bırakanların cezasız kalmayacağını kayda geçirdi. Şahin, görevden alınanların arasında Ceber'i görmeden sağlam raporu düzenleyen cezaevi doktorunun da bulunduğunu belirtti. Şahin, dün AKP grubu öncesinde, müfettişlerin ilk incelemesini şöyle aktardı:

* İLK TESPİT İŞKENCE: "İddialar üzerine, bir başmüfettiş bir de müfettiş görevlendirdik. Metris'te bu müfettişler sabaha kadar çalıştılar. Müfettişler ilk tespitlerine göre ölümün kötü muamele sonucu olduğunu belirtiyorlar.

* CEZAEVİ DOKTORU "SAĞ- LAM" DEMİŞ: Ölüm olayında sorumlulukları olabileceği düşüncesiyle, iki infaz koruma ikinci müdürü, koruma başmemuru, infaz koruma memuru ve tutukluyu görmeden sağlam raporu veren cezaevi doktorunun da aralarında bulunduğu 19 görevlinin, geçici olarak görevden uzaklaştırılması kararı alındı.

* SAYI ARTABİLİR: Soruşturma genişledikçe tutuklu sayısı artabilir. Müfettişlere sağlıklı bilgi vermekten çekinebileceklerini düşünerek o koğuşta kalan tutukluların görüşlerine de başvurulacak. Benim tarafımdan güvence verildiği müfettişler tarafından kendilerine bildirilecek. Tutuklu vatandaşlarımızın da bilgilerini müfettişlere vermelerini rica ediyorum. Üzerine hassasiyetle gidiyorum, soruşturma genişledikçe sayı artabilir.

* ÖZÜR DİLİYORUM: Bu olay bizi derinden üzdü. Kendilerine Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Hükümetim ve devletim adıma bu vatandaşımızın ailesinden özür diliyorum. Sorumlular yasalar çerçevesinde cezalarını göreceklerdir. Bu olayın Türkiye'de ve İstanbul'da meydana gelmiş olması üzüntümüzü sonsuz derecede artırdı. Sorumluları kimse, sonuna kadar gidilecek. Adalet Bakanı olarak üzüntüm sonsuz. Üzerine hassasiyetle gidiyor, dakika dakika takip ediyorum.

* CEZAEVİNE GİTMEDEN ÖNCE: Müfettişler soruşturmayı ciddiyetli yürütüyor. Cezaevine gitmeden önce de bir kötü muamele yapılıp yapılmadığı konusunda hem polislerden, hem de tutuklu yakınlarından Sarıyer Cumhuriyet Savcılığı'na şikâyetleri olduğunu söylediler. Türkiye'yi böyle bir durumla karşı karşıya bırakan her kimse yasalar çerçevesinde gerekli cezayı alacaklar. Engin Ceber'in otopsi raporu bana gelmedi."

* İÇİŞLERİ DE İçişleri Bakanlığı'da Ceber'in ölümüyle ilgili iddiaları araştırmak üzere bir mülkiye başmüfettişi ile bir polis başmüfettişi görevlendirdi.

* GİZLİLİK KARARI Bu arada işkence soruşturmasına gizlilik kararı konuldu. Bakırköy 8'inci Sulh Ceza Mahkemesi, Bakırköy Başsavcılığı'nın talebi üzerine aldığı kararda, "dosyanın içeriğinin öğrenilmesi ve belgelerden örnek alınmasının soruşturmayı tehlikeye düşüreceği"ni savundu.
Haberin fotoğrafları