kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Ekim 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Cep üreticilerinin yeni gözdesi küçük afacanlar

Giriş Saati : 07.10.2008 13:32
Güncelleme : 07.10.2008 18:12
Yeni Haber
Büyüklerin dünyasında kendilerine yer edinmeyi başaran mobil telefon üreticileri şimdi de gözlerine çocukları kestirdi. Şirketler, miniklerin ihtiyaçlarına göre tasarlanmış yeni cihazlarla sektörde yeni bir pasta oluşturmaya hazırlanıyor..
Mobil telefonlar son 10 yıl içerisinde geçirdikleri değişim yardımıyla adeta hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldi. GSM World'ün son rakamlarına göre dünya üzerinde halen 3.3 milyar GSM abonesi bulunuyor. Bir kişinin birden fazla aboneliğinin olduğunu düşünecek olsak bile GSM kullanıcılarının sayısının yine de 2 milyar sınırını geçmiş olabileceği tahmin ediliyor. Önce iş çevreleri ardından gençler ve yaşlılar derken mobil telefonlar toplumun hemen her kesimine hitap edecek niteliklere sahip ürünler geliştirerek piyasaya sürdü. Bir kesim hariç: Çocuklar.

Gerek sağlık bakımından olası sakıncaları ve gerekse minik canavarların kullanım konusunda yaşadıkları bazı güçlükler toplumun bu en haylaz kesimini mobil telefon piyasasının dışında tutmuştu. Ancak pazarda yeni müşterilere yönelik sürdürülen kıyasıya mücadele üreticilerin bu alana yönelik özel tasarımlarla silahlanmalarına neden oldu.

*CEBIT BİLİŞİM FUARINDAN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

GÜVENLİK İLK SIRADA
Çeşitli yaş gruplarına göre ürün geliştiren telefon üreticileri bu alanda özellikle anne ve babalardan gelen isteklere göre hareket ediyor. Bu isteklerin başında ise güvenlik bulunuyor.

Zira başta Avrupa olmak üzere birçok ülkede yaşanan çocuk kaçırmaları ailelerin adeta korkulu rüyası haline geldi. Bu nedenle anne babalar çocuklarının her an bulundukları yeri kolaylıkla belirleyebilecek çözümler istiyor.

Ayrıca kaza veya hastalanma gibi acil durumlarda çocuklarının telefonları yardımıyla ilk yardım veya polis ile doğrudan bağlantı kurabilmelerinin gerekli olduğu da belirtiliyor. İşte bu noktada üreticiler ile birlikte çeşitli yazılım şirketleri de devreye giriyor.

Üretici şirketler çocuklar için hazırlanan özel telefonları GPS adı verilen küresel yer belirleme işlemcileriyle donatırken yazılım şirketleri de anne babalar için özel takip siteleri hazırlıyor.

POLİS ALARMA GEÇİYOR
Bu sitelerde aileler harita üzerinde çocuklarının hareket alanını belirliyor. Bu alan örneğin okul, ev ve bazı alışveriş merkezleri gibi anne babaların belirleyeceği alanları kapsayabiliyor.

Çocuklar bu alanların dışına çıktıklarında ise cep telefonları hemen ailelere uyarı mesajı gönderiyor. Uzaklaşma hızı ve gidilen yönün belirlenen tolerans sınırının dışına çıkması halinde ise sistem otomatik olarak polisi haberdar ediyor. Uzmanlar yeni ürünlerin çocuklar tarafından kullanılmaya başlamasıyla birlikte sektörde yeni ve oldukça büyük bir pastanın daha ortaya çıkacağını belirtiyor.

Easy Baby Contact
Yalın tasarım kolay kullanım
Easy Baby Contact adını taşıyan bu ürün yaş grubundan çocuklar için tasarlanmış. Üzerinde telefon fonksiyonlarına yönelik sadece 7 tuşu bulunuyor. Bu tuşlar anne-babalar tarafından istenilen numara veya özelliklerle donatılabiliyor.

iKids Phone
Anne babalara mesaj atıyor
Minik eller için özel kıvrımlara sahip iKids Phone güvenlik konusunda önemli niteliklere sahip. İçerisinde bulunan küresel yer belirleme modülü (GPS) yardımıyla cihaz ailelere çocuklarının yerini birkaç metre sapmayla belirleme fırsatı tanıyor. Özel harita yazılımı ile gelen cihaz tehlike anında anne babalara kısa mesaj atıyor.

Kandy Mobile
Oyun var ama internete kapalı
Çocuk olur da oyun olmaz mı? Üreticiler 8-12 yaş grubuna yönelik olarak geliştirdikleri Kandy Mobile ile güvenli iletişim ve eğlenceyi bir arada topladı. GPS özelliği bulunan cihazın geniş oyun ve eğlence nitelikleri de var. Telefonu aile onayladıkları numaralar arayabiliyor.

Togo Mobile
Kontörlü eğlence dönemi başladı
İngiltere ve Almanya'da çocuk programları telefon üreticileri ile ortaklaşa ürün geliştiriyor. Almanya'da yayınlanan Toggo çocuk programı ve Sony Ericsson ortaklaşa Togo Mobile'ı satışa sundu. Kontörlü sisteme göre çalışan sistemde çocuklar internet üzerinden aileler tarafından onaylanan oyunları oynayabiliyor. Ancak aylık kontör bitince eğlence de sona eriyor.