kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Aşırı yemek yiyince midesinden oldu

Giriş Saati : 01.10.2008 16:39
Güncelleme : 01.10.2008 17:55
Yeni Haber
Tokat'ta, iftarda aşırı yemek yiyen çiftçinin midesi alınarak hayata döndürüldü.

Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Ali Kalyoncu, bu tür bir olayla ilk defa karşılaştıklarını ifade ederek, "Dünyada bir kaç tane böyle hasta var. Eskisi gibi yemek yiyemeyecek ama hayatını sürdürebilecek" dedi. Turhal İlçesine bağlı Kat beldesinde çiftçilik ile geçimini sağlayan Halil Asarkaya (29), Ramazan'ın 29. günü aşırı yemek yiyince rahatsızlandı.

Yakınları tarafından Tokat Dr. Cevdet Aykan Devlet Hastanesine kaldırılan genç Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Ali Kalyoncu tarafından ameliyata alındı. Yaklaşık 4 saat süren ameliyat sonundan gencin midesi alınarak hayata döndürüldü. Kalyoncu, iftar yemeğini fazla kaçıran Asarkaya'nın hastaneye getirildiğinde belden aşağısının hissetmediğini, ameliyat masasında ise hastanın şuurunu kaybettiğini belirtti.

"Bir kaç dakika daha geç kalınsa hastayı kurtaramayacaktık" diyen Asarkaya, "Aşırı derecede karın şişkinliği vardı. Yakınlarının ifadesi hastanın iftar yemeğinde uyarılara rağmen aşırı yemek yediğini öğrendik. Hızlı bir şekilde ameliyata alındı. Karının açtığımızda ameliyat masası gıda artığı oldu. Karnında bol miktarda sindirilmemiş, tam çiğnenmemiş gıda artığı boşalttık. 30 litre serumla karnı temizlendikten sonra midesinin aşırı genişlemiş olduğu ve 25-30 santimetre yırtık oluştuğunu gördük. Tamamen beslenme yeteneği ve canlılığını kaybeden midesini kağıt inceliğinde olduğunu tespit ettik.

Gerekli değerlendirmeyi yaptıktan sonra midesini total olarak çıkarttık ve midesi ile yemek borusu arasında yeni bir yol oluşturduk. Şuan hastamızın durumu iyi. Ameliyat öncesi belden aşağısındaki felç durumu düzeldi. Ayağa kalkabiliyor. Yalnız aşırı şişkinlik böbreklerine zarar verdiği için böbrek yetmezliği gelişti. Onunla mücadele ediyoruz " dedi.

Midesi alınan gencin hayatında bir takım eksiklikler olabileceğine dikkat çeken Kalyoncu, "Midesi alınanlar bir takım önerilerle hayatlarını devam ettirebiliyor. Eskisi gibi yemek yiyemeyecek ama hayatını sürdürebilecek. Midesi tamamen alındı. Midenin yerine ince bağırsaklar konuldu. Mide yemek borusu ile bağırsaklar arasında bir organ. Mideyi aldıktan sonra yemek borusu ile bağırsaklarını birbirine bağladık. Bu tür bir olayla ilk defa karşılaştık. Dünyada bir kaç tane böyle hasta var. Genelde iyi
sonuçlar yok. Halil'in şansı çok hızlı bir şekilde hastaneye getirilerek ameliyata alınmış olması. Ameliyata girdiğimizde solunumu gitmiş, şuuru kapanmıştı. Ölümden önceki aşamada hastayı ameliyata aldık. Yemekten insanlarımızın tam doymadan kalmalarını öneriyoruz. Yoksa böyle mide gibi önemli bir organımızı kaybedebiliriz" diye konuştu.

Yoğun bakımda tedavisi devam eden Asarkaya ise iftarda çok acıktığını ve patlıcan yemeği, tatlı ve ceviz yediğini üstüne soda içtiğini söyledi. Asarkaya'nın kardeşi Turan Asarkaya, iftar sonrasında beraber olduklarını, yemeği yedikten sonra kardeşinin 'doymadım' dediğini ve tekrar sofraya oturduğunu, daha sonra,bol miktarda ceviz de yediğini, hastaneye zor yetiştirdiklerini kaydetti.

(İHA)