kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Irak, Avrupa'da silah arayışında

Giriş Saati : 01.10.2008 15:54
Güncelleme : 01.10.2008 16:30
Yeni Haber
Irak yönetiminin, ABD'ye olan bağlılığını azaltmak için Avrupalı müttefikleri ile silah ticareti konusunda görüşmelere başladığı belirtildi. Iraklı temsilcilerin, son birkaç ay içerisinde Avrupa'daki araştırmaları kapsamında İngiliz savunma yetkililerini ziyaret ettikleri bildirildi. Iraklıların Avrupalılarla yaptıkları görüşmelerin, ABD ordusundan ülkenin operasyonel güvenliğini yavaş yavaş devralmakta olan Irak ordusunun kapasitesini ve kabiliyetini artırmaya yönelik olduğu belirtiliyor.

Financial Times gazetesi, Iraklı temsilcilerin İngiltere'ye yaptıkları ziyaretlerde ülkeye yabancı yatırımı çekmekle sorumlu olan İngiltere Ticaret ve Yatırım Ajansı ile görüşmelerde bulunduklarını yazdı. Bu görüşmelere katılan bir yetkili, gazeteye açıklamasında toplantıların "Pazarda hangi malların bulunduğuna yönelik planlı bir görüşme" olduğunu aktardı. Gazete, Iraklıların güvenli iletişim sistemlerinden sınır koruma teknolojilerine kadar birçok ekipmanla ilgilendiklerini kaydetti.

Amerikan yönetimi de son zamanlarda yavaş yavaş kurulmakta ve güçlenmekte olan Irak ordusuna yönelik silah satışı çalışmalarına hız vermişti. Irak, Ocak 2007'den bu yana Amerika'dan aldığı silahtan askeri araçlara kadar birçok askerekipmana kendi kaynaklarından yaklaşık 3 milyar dolar ödedi.

Gazete, Irak ordusundaki askerekipmanların yarısının, şimdiden Amerikalı şirketler tarafından satılmış olduğunu belirtti. FT, Irak ordusunun alacağı silahların da petrol kaynaklarından karşılanacağını kaydetti.

CİHAN