kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Ekim 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bayram günü sel kabusu

Giriş Saati : 01.10.2008 11:55
Güncelleme : 01.10.2008 17:55
Yeni Haber
Kastamonu'nun kıyı kesimindeki İnebolu ve Doğanyurt ilçelerinde etkili olan yağışlar sonrası yaşanan sel nedeniyle iki ilçeye su verilemiyor.

Kastamonu Valisi Mustafa Kara, kıyı kesimindeki İnebolu ve Doğanyurt ilçelerinde etkili olan yağışlar sonrası yaşanan selin ardından, ulaşım ve haberleşme sağlanamayan, elektriği olmayan yerleşim birimi kalmadığını söyledi. Vali Kara, sel sularının bastırmasıyla, Doğanyurt'un içinden geçen derenin kabardığını belirterek şöyle konuştu:

''Tedbir amacıyla 20 evi boşalttık. Buradaki aileleri Doğanyurt YİBO'ya yerleştirmek istedik. Ancak aileler, yakınlarının yanına gitmek istediklerini beyan ettiler. Bunun üzerine bizim kontrolümüzde yakınlarının yanına yerleştiler. Şu an sular çekildi, herhangi bir can ve mal kaybı yok. Sular çekildikten sonra bu aileleri evlerine yerleştirdik.'' Yollarda yer yer heyelan dolayısıyla bozulmalar olduğunu anlatan Kara, şu bilgileri verdi:

''İl Özel İdare ve kara yolları ekipleri yollarda çalışma yapıyor. Doğanyurt-İnebolu kara yolunda da heyelandan dolayı trafik tek şeritten sağlanıyor. Ekipler, kapalı köy yollarında da çalışmaları sürdürüyor. Her iki ilçede de kapalı köy yolu bulunmamaktadır.

10 köy yolunda problem var. Bu köy yolları kapalı değil ama, çalışmalar devam ediyor. Haberleşme ve elektrikte hiçbir sorun yok.''

Bozkurt, İnebolu ve Doğanyurt ilçe merkezlerinde, alt yapısı problemli mahallelerde, içme suyu borularında patlama meydana geldiğini ifade eden Vali Kara, ilgili bölgelere Bayındırlık ve İskan Müdürlüğü ekibini gönderdiğini, tespit çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

''DOĞANYURT'TA KÖYLERE SORUNSUZ ULAŞIM İÇİN 3-4 GÜN GEREKLİ''

Doğanyurt'ta kapalı 24 köy yolunun açılması için İl Özel İdaresi ve Kara yolları 15. Bölge Müdürlüğünden gönderilen iş makineleri ve ekipler, sabahleyin çalışmalara başladı.

Doğanyurt Kaymakamı Ahmet Karatepe, köylerle ulaşımın sorunsuz sağlanmasının 3-4 günü bulabileceğini ifade ederek, ''Ulaşımı sağlarız ama köy yollarımızı yine eski haline getirmemiz haftalar alır'' dedi. Karatepe köy yollarının yanı sıra ilçe merkezinde de hasarlar olduğunu ifade ederek, ''Sayın Valimiz her türlü desteğini sağlıyor. Afet İşleri Genel Müdürü Mustafa Taymaz telefonla bizi arayarak yaraların sarılacağını belirtti'' dedi.

8 ev ve 8 iş yeri ile bir ilköğretim okulunun sular altında kaldığı İnebolu'da ise selden zarar görenlere bayramdan sonra Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından gerekli yardımın yapılacağı belirtildi.

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI BAŞLADI

İl Özel İdaresinden görevlendirilen iki ayrı teknik ekip İnebolu ve Doğanyurt'taki köy yolları ve alt yapılarında hasar tespit çalışmalarına başladı. İller Bankasından gelecek ekiplerin de ilçe merkezindeki hasarlarla ilgili inceleme yapacakları bildirildi.

Yetkililer, ekiplerin incelemesinden sonra Afet İşleri Genel Müdürlüğüne gerekli yardımın yapılması için başvuruda bulunulacağını belirttiler.
Öte yandan; İnebolu'daki Azize Ana YİBO'nun zemin katındaki mutfak bölümünde bulunan cihazların sular altında kaldığı, binada 15 bin YTL maddi hasar meydana geldiği kaydedildi. Ayrıca, selin içme suyu şebekesinde yol açtığı hasar nedeniyle İnebolu ve Doğanyurt'a halen su verilemiyor.

İnebolu ve Doğanyurt ilçelerinde etkili olan yağışlar sonrası yaşanan sel nedeniyle, birçok yerleşim bölgesiyle ulaşım ve haberleşme sağlanamıyordu. Doğanyurt'a bağlı 24, İnebolu'ya bağlı 2 köy yolunun ulaşıma kapalı olduğu, ilçe merkezlerinde de birçok ev ve iş yerinin su baskınlarından zarar gördüğünü bildirilmişti.

VAN'DA BİRÇOK EVİ SU BASTI

Van'da akşam saatlerinde etkili olan yağış nedeniyle oluşan selde birçok evi su bastı.

Van'da akşam saatlerinde aniden etkisini gösteren sağanak yağış, Süphan, Akköprü, Seyyit Fehim Arvasi, Beyüzümü, İstasyon, Abdurrahman Gazi, Yenimahalle ve Cavdetpaşa mahallelerinde sele neden oldu. Yağış nedeniyle Akköprü, Kurubaş ve Kirman dereleri de taştı. Ev ve işyerlerini su basan vatandaşlar ile belediye ekipleri, suları tahliye etmeye çalıştı.

Valilik kriz kurulu da Van İl Özel İdaresi, Karayolları Genel Müdürlüğü ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne ait iş makinelerinin belediye ekiplerine destek amaçlı gönderilmesine karar verdi. Belediye garajında konuyla ilgili gazetecilere bilgi veren Van Belediyesi Başkan Yardımcısı Miraz Tunçdemir, tüm ekiplerin seferber edildiğini söyledi.

Kamu kurumlarından gelen iş makineleriyle 25 ekip oluşturulduğunu ifade eden Tunçdemir, ''Mahalle muhtarlarıyla irtibata geçilerek su baskınlarının yaşandığı evlere ekiplerimiz müdahale ediyor. En büyük sıkıntımız çarpık kentleşme nedeniyle dere kenarlarına evlerin yapılmasıdır. Menfez ve kanallarının, selin getirdiği taş ve odun parçalarıyla tıkanması da taşkınları artırdı'' diye konuştu. Tunçdemir, sel nedeniyle kent merkezinde onlarca ev ve işyerini su bastığını kaydetti.

''BİRÇOK MAHALLEDE DSİ'YE AİT KANALLARIN TIKANMASINDAN KAYNAKLANAN TAŞKINLAR YAŞANDI''

Van Belediyesi Başkan Yardımcısı Mehmet Yaşar, kent merkezindeki birçok mahallede Devlet Su İşlerine (DSİ) ait kanalların tıkanmasından kaynaklanan taşkınların yaşandığını söyledi.

Van'da akşam saatlerinden itibaren etkili olan ve sabaha kadar devam eden yağış Hacıbekir, Süphan, Akköprü, Seyyit Fehim Arvasi, Beyüzümü, İstasyon, Abdurrahman Gazi, Yenimahalle ve Cavdetpaşa mahallelerinde taşkınlara neden oldu. Yağış nedeniyle Akköprü, Kurubaş ve Kirman derelerinin taşması sonucu da birçok ev, iş yeri ve ekili arazi su altında kaldı.

Sabah saatlerine kadar belediye ekipleriyle birlikte su altında kalan evlerindeki suyu tahliye etmeye çalışan vatandaşlar, aniden etkili olan yağış sonucu oluşan selde, canlarını zor kurtardıklarını belirttiler.

Ramazan Bayramı'nın ikinci gününde evlerinin adeta çamura gömüldüğünü anlatan vatandaşlar, taşkınlara geç müdahale eden belediye ekiplerinin müdahalede de yetersiz kaldığını öne sürdüler.

Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yaşar ise gazetecilere yaptığı açıklamada, şehir merkezinin dün akşam saatlerinden itibaren yoğun yağış aldığını vurgulayarak, belediyeye ait tüm ekiplerin sabah saatlerine kadar taşkınların yaşandığı mahallelerde çalışma yürüttüğünü ifade etti.

''Birçok mahallede DSİ'ye ait kanalların tıkanmasından kaynaklanan taşkınlar yaşandı'' diyen Yaşar, can kaybının yaşanmadığı selde bazı evlerin yıkıldığını, bazılarında da hasar oluştuğunu kaydetti. Yaşar, belediyeye ait 2 nolu su deposunun arızalanması nedeniyle Doğu Caddesi'nin üst kısımlarındaki evlere su veremediklerini bildirerek, şöyle konuştu:

''Selin yaşandığı saatlerden itibaren evlerdeki suyu tahliye etme çalışmamız devam ediyor. Fakat DSİ görevlilerin taşkınların oluştuğu bölgelere gelerek kanalları açmasını bekliyoruz. DSİ kanallarındaki tıkanmadan kaynaklanan sorun yaşanmasıydı, belediye olarak görevimizi yerine getirirdik. Ancak kanalların tıkanması bizi de zor duruma düşürdü. DSİ ekiplerinin bir an önce çalışma yapmasını bekliyoruz.''

Şimdiye kadar evi hasar gören 20 kişinin belediyeye müracaatta bulunduğunu dile getiren Yaşar, gece ulaşamadıkları birçok bölgede sabah saatlerinden itibaren hasar tespit çalışmalarının başlatıldığını ve çalışmaların aralıksız devam ettiğini sözlerine ekledi.

(AA)