kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Doğru kullanırsak su problemi olmaz!

27.09.2008
- İstanbul'un altyapı sorunları da evlere şenlik. En basitinden yol döşenirken doğru su yolu, rögar, ızgara yapılmıyor. İstanbul'u her yağmurda sel götürüyor...
- Götürüyordu!

- O kadar eminsiniz demek! Yağmur mevsimi geldi, sorun çıkmayacak mı yani?
- Göreve geldiğim ilk zamanlar, her yağmurda 1.160 civarında ihbar alıyorduk. Su baskınlarında hayatını kaybedenler oluyordu. Dere yataklarına yerleşimler yapılmış ve insanlar 40 yıldır oturuyor buralarda, bir günde çözemezsiniz. Dört aylık başkandım ama bunu sordular bana. Ben yerleştirmedim hiçbirini oraya halbuki! En çok üzüldüğüm konulardan bir tanesidir bu. 40 milyon YTL'lik yatırımla Küçükköy deresini ıslah ettik, şu anda hiçbir problem yok. Sıra sıra hepsini hallettik, yağmurlarda şikâyet, ihbar oranları 100 civarına düştü.

- Suyumuz var mı peki, fotoğraf neyi gösteriyor?
- Şunu söyleyeyim, su konusunda çok rahat değiliz.
Yüzde 20'lerin altına düştük. Ama yanlış değerlendirme yapılıyor. Deniyor ki, 'su miktarımız şu kadar, günde şu kadar kullanırsak şu kadar gün sonra su yok, eyvah!' Öyle bir şey yok! Bir taraftan su tedarikleri var, bir taraftan yağış mevsimi geliyor, bir taraftan kuyuları devreye sokuyoruz. Doğru değerlendirirsek problem olmaz. Burada İstanbulluların çok daha duyarlı olmasını istiyorum. Her birey, 'ben günde yüzde 25 tasarrufu nasıl yaparım'ı düşünmeli. Şehrin nüfusu 12.5 milyon ve giderek artıyor.
Bu şehir günde 2 milyon metreküp su kullanıyor.