kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Filmist ( Bu Ne Güzel Demokrasi! filminin yönetmenleri, Somdur Vardan, Berke Baş, Haşmet Topaloğlu, Belmin Söylemez)

Güncel ve politik yaşantımız belgesellere yansımaya başladı

27.09.2008
"Son yıllarda bağımsız belgesel üretimi artınca, kaçınılmaz olarak konu tercihleri farklılık göstermeye başladı. Belgesel sadece tarih, doğa veya şöhret temalarıyla kısıtlı kalamaz ki! Hele de bizim, yaşadığımız toplumu gözlemlemeye, anlamaya ve anlatmaya büyük gereksinim duyduğumuz bir dönemde. Güncel sosyal ve politik yaşamımız yavaş yavaş belgesellere yansımaya başladı.
Bunun yanında 1001 Belgesel'den Documentarist'e belgeselin seyir platformları arttı.
Tabii İstanbul Film Festivali'nin her sene artan ölçüde 'farklı' belgesellere yer vermesi, yabancı belgesellerin sinemalarda gösterilmesi de belgeselden beslenenlerin ufkunu genişletti.
Diğer yandan docistanbul, filmist, ASK gibi kolektif yapılanmaların belgeselin düşünce boyutu üzerine de kafa yorup bunu tartışmaya açmaları da filmlerin oluşum sürecini daha sağlıklı bir hale getirdi.
Biz de altı arkadaş Filmist film kolektifini hem belgesel hem de kurgu sinemaya olan ilgimiz paylaşmak, birbirimizin çalışmalarını birlikte olgunlaştırmak ve fırsat bulduğumuzda ortak filmler yapmak için kurduk. Bireysel olarak söz söylemenin yanı sıra bir grup olarak da bir duruş sergilemenin, belki ileride başkalarının da sinerjimize katılabilecekleri bir adres yaratmanın gerekli olduğunu düşündük. Filmlerimizi seyrettiğinde Behiç Ak'ın kullandığı tanımlamadan alıntılarsak 'anlatmaya değil anlamaya çalışan filmler' yapmak, görmek istiyoruz."