kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
R.E.M, S.O.S İstanbul kapsamında Türkiye’ye geliyor. Gecede Mor ve Ötesi, Ayyuka ve İngiliz grup Spiritualized da sahne alacak.

R.E.M. 'hızlanarak' İstanbul'da

27.09.2008
80'lerde kurulup, 90'larda uluslararası üne kavuşan alternatif rock grubu R.E.M., 4 Ekim Cumartesi günü İstanbul'da konser verecek. R.E.M.'in basçısı Mike Mills, aynı gece gruptan önce sahne alacak Mor ve Ötesi'nin solisti, R.E.M. hayranı Harun Tekin'in sorularını SABAH için yanıtladı..
- Sizin şarkılarınızı nasıl bir tutkuyla dinlediğimi ve söylediğimi belirtmeden müzikal kimliğimin oluşmasından bahsetmenin imkânı yok. R.E.M.'in dünya üzerinde İngilizcenin çok yaygın olmadığı toplumlar da dahil olmak üzere, akıllıca 'rock' yapmak isteyen insanlar üzerinde büyük bir etkisi vardı. Bu kadar 'etkili olmak' ile nasıl başa çıkıyorsunuz? İnsan kendini her zaman iyi hissedebiliyor mu?
- Hmm... İşin doğrusu, ne kadar etkili olduğumuzun her zaman farkında değiliz, ama etkimizin olumlu olduğunu bilmek çok güzel. Benim üzerimde etkisi olan müzisyenleri nasıl takip ettiğimi hatırlıyorum, bu nedenle şayet müziğimizle birine yardımcı olduysak, ne âlâ.

- Birçok insan bilinçlerin kapatılıp, duyguların hâkimiyetine yol verildiğinde, sahne performansının daha iyi olduğuna inanıyor. Buna katılıyor musunuz? Bas çaldığınızda ya da şarkı söylediğinizde düşünür müsünüz? Yoksa bu iyi değil mi?
- Bana kalırsa bilinçaltının sahnede epey yararı olur. Çok düşünürseniz performansı olumsuz etkileyebilir, en iyisi oluruna bırakmaktır.

- Politik göndermelerle dolu olsa da Ignoreland'in en çarpıcı şarkılarınızdan biri olduğunu düşünüyorum. Bu şarkıyı, erken yazdığınız hiç aklınıza geldi mi?
- (Kahkahalar)... Hayır, ama o gün olduğu kadar bugün de geçerliymiş gibi duruyor. Çünkü ABD, kötü adamları devlet yönetimine seçmeyi sürdürüyor.

- Peter Buck'ın koleksiyonunda çok fazla albümü var. Bu denli müzik bilgisi bazen grup arkadaşlarının tutkusunu azaltıyor mu?
- Hayır, müziğe bu tür bir sevgi duymak sadece ilham verici olabilir, ayrıca bana hiç duymadığım grupları tanıttığı için de çok eğlenceli buluyorum. Peter'dan sürekli yeni şeyler öğreniyorum. Tutku, müzik yaptığınızda önemlidir, plak yaparken fazlası olmaz.

- Spin dergisinden Charles Aaron, 1985 yılında hakkınızda şunları yazmış: "Onlar, punktan etkilenen bir underground rock grubu olarak, sanatsal bütünlüklerini hiçbir şekilde satmadan, müzik endüstrisinde nereye kadar gidilebileceğini gösterdiler. Satış yapacaklarına tabi kıldılar." Bu yorumu duyduğunuzda sizin de grup hakkındaki düşünceniz bu muydu? Bir başka deyişle R.E.M., 90'ların bu kadar başarılı geçeceğini biliyor muydu?
- (Kahkahalar) Kimse geleceğin ne getirdiğini bilemez. Biz, yapmak istemediğimiz şeyleri biliyorduk. Sadece iki seçenekle karşı karşıya kaldığınızda biri açıkça yanlışsa, öteki doğru demektir. Kararlarımızı müzik tarihi bilgimize dayanarak verdik, diğer grupların deneyimlerine bakarak yanlış kararların neler olduğunu gördük ve onları yapmadık. En önemli şey kalbinizin sesini dinlemek, kendine güvenmek, senin için doğru olduğunu düşündüğün şeyleri seçmek.

- Metallica'dan Cliff Burton'un sizin için, 1986 yılında "En sevdiğim gruplardan biri," dediğini biliyor muydunuz? Sizin sevdiğiniz yeni heavy metal grupları var mı?
- Eagles of Death Metal iyi.. Graveworm da Losing My Religion'ın bir cover'ını yaptı, iyiydi.

- R.E.M.'in, Berry sonrası döneminin en iyi albümünün Accelerate olduğu yaygın görüşüne katılıyor musunuz?
- Biliyorsunuz, bir şeye 'en iyi' demek, kişiden kişiye değişir. Bill'in gruptan ayrılmasından sonra yapılanlar arasında Reveal, sanırım benim en çok sevdiğim oldu, ama bazı insanlar "Accelerate, en iyi," demek istiyorlarsa, o da olur.

- İstanbul sözünü duyduğunuzda aklınıza ilk ne geliyor?
- Hahahha, minareler, güneş, gizem... Hiç gitmedim aslında! Geleceğim için çok seviniyorum.

- Kişisel olarak desteklediğiniz sosyal/politik bir amaç için büyük bir hayal kırıklığı yaşadığınız oldu mu? Bir kampanyayı destekleyip desteklememeye neye göre karar veriyor sunuz? Bu sizin kişisel tercihiniz mi oluyor, yoksa bunu grup elemanları ile tartışıyor musunuz?
- İnanıyorum ki demokrasilerde seçtiğiniz bir adayı desteklemek, sizin hakkınız ve ayrıcalığınızdır. R.E.M.'i oluşturan bireyler olarak biz de bunu yaparız. 2004 seçimlerinin çok önemli olduğuna inandığımız için, grup olarak bir araya gelmemiz gerektiğine inandık ve tabii John Kerry yenilgiye uğradığında çok üzüldük.

- Sanırım R.E.M. yapabilecekleriyle başa çıkma ve kabullenme konusunda Radiohead'e çok yardımcı oldu. Birçok nedenle bu iki grubun çok ortak noktası olduğunu düşünüyorum, müzikal olarak olmasa da duygusal olarak... Buna katılır mısınız? Buna cevabınız evet ise, bu temmuzda Amsterdam'da olduğu gibi, bir kez daha bir araya gelirseniz Thom Yorke'a tutkuyla sevdiğimiz ve 10 yıldır burada beklediğimiz öteki grubun adının da R ile başladığını söyler misiniz?
- Şahane, iyi zevk, biz de Radiohead'e bayılırız, iyi bir grup, ayrıca şahane insanlar. Amsterdam'da beraber takıldık ve çok iyi vakit geçirdik.
Haberin fotoğrafları