kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Rockın 30 yıllık politik grubu

27.09.2008
Alternatif bir rock grubu R.E.M., 1980'de ABD'de kuruldu. 1980 başında Michael Stipe (solist), Peter Buck (gitarist) ile bir müzik dükkânında tanıştı; ikisi de punk rock tutkunuydu. Daha sonra beraber müzik yapan Mike Mills (gitarist) ve Bill Berry (baterist) ile tanıştılar. 5 Nisan 1980'de ilk konserini veren grup, Stipe'ın sözlükten rastgele seçimi ile "R.E.M." ismini kabul etti. 1981'de ilk kez Güney Amerika'yı turlayan R.E.M., 1981 yazında ilk single'ları Radio Free Europe'u yayınlandı.
Şarkı birdenbire tüm üniversite radyolarında çalınmaya başlandı. 80'li yıllar R.E.M. açısından art arda albüm yapılan yıllar olarak geçti. 1990 yılına kadar grubun altı albümü olmuştu: Chronic Town (1981), Murmur (1983), Reckoning (1984), Fables of the Reconstruction (1985), Life's Rich Pageant (1986) ve Document (1987).
Document, R.E.M.'in politik tutumunu kuşku bırakmayacak şekilde ortaya koyan albüm oldu. 1990 ortalarında kayıtlarına başladıkları Out of Time 1991'de yayınlandı.
Albüm hem Amerika hem İngiltere listelerinde bir numaraya çıktı. Amerika'da 4 milyondan fazla satarak R.E.M.'in en başarılı albümü oldu.
Grup, 1992'de Automatic For The People'ı yayınladı. Everybody Hurts ve Man On The Moon gibi hit şarkıların olduğu albüm birçok R.E.M. hayranı açısından onların en iyi albümüydü. 1994 tarihli Monster albümü, eski rock kökenlerini hemen akla getiriyordu ve sert bir albümdü ama Amerika ve İngiltere listelerinde birinci oldu. Albüm turnesi çeşitli sağlık sorunlarını ortaya çıkardı, Bill Berry önemli bir beyin rahatsızlığı geçirdi ve artık bir çiftlikte yaşamak istediğini belirterek, şöhretten sıkıldığını söyledi ve gruptan ayrıldı. 1996'da New Adventures in Hi-Fi albümü yayınlandı. Bu albümde bir davul makinesi kullandılar. 1998'de çıkan Up albümü diğer albümlerine göre çok az sattı. 2004 sonunda Bruce Springsteen, Pearl Jam, Bright Eyes ve diğer gruplarla birlikte George W. Bush karşıtı Vote for Change turnesine çıkan R.E.M., 2005 yılında Live Aid'de Londra konserinde de sahne aldı ve Hyde Park'ta 200 bin kişiyi, dünyada çekilen açlık sorununa duyarlı olmaya çağırdı. R.E.M., 4 Ekim'de S.O.S İstanbul etkinliği kapsamında Turkcell Kuruçeşme Arena'da sahne alacak.
S.O.S. İstanbul kapsamında Türkiye'nin önde gelen sivil toplum kuruluşlarından ÇEKÜL, AÇEV, TEMA, TEGV, TOG, Uluslararası Af Örgütü, Greenpeace ve ÇYDD ile İstanbul2010, gün boyu mekânda yer alacak stantlarından, sözcülüklerini üstlenen ünlü sanatçılarla birlikte, projelerini İstanbullulara duyuracaklar.