kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Eylül 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat

Gençlerin zirve yürüyüşü

Özgür Akman
27.09.2008
Geçtiğimiz perşembe Karadağ'ın Herceg Novi kentindeki Avrupa Yaş Grupları sona erdi ve Türk sporcular ilk kez iki madalya birden kazandı. Beş-altı genç satranççı, son turlara kadar madalya mücadelesi verdi.
Cemil Can Ali Marandi 7.5/9 ile 10 Yaş Avrupa Şampiyonu, Kübra Öztürk ise 6.5/9 18 Yaş Avrupa üçüncüsü oldu. 16 Yaş Erkekler'de Mustafa Yılmaz 2-13'üncü dereceleri paylaşırken, Emre Can, Burak Fırat, Burcu Şaşmazel ve Vahap Şanal da madalya kovaladı. Şahane bir tablo! Madalya alanlara gelince Kübra Öztürk artık Türkiye'nin ilk göz önündeki satranç yıldızı oldu.
Kübra'nın başarısının sırrı aslında çok basit.
Medya onu "Altın kız,", "Mamak'tan gelen yoksul, fakat akıllı kız," gibi sunduysa da onun en önemli yanı sadece yetenekli bir satranççı olması değil, iyi bir sporcu olup kendini aşabilmesidir.
Kübra, son iki yıla ikisi 16 Yaş Avrupa Şampiyonluğu olmak üzere beş uluslararası madalya sığdırdı. İlk Avrupa şampiyonu olduğunda etrafına ürkek ve mahcup şekilde bakan kız, dünya genç bayanlar ikincisi olduğunda federasyon web sayfasındaki röportajımızda "Biraz havalandım, fakat bunu hak ediyorum," diyecek kadar kendine güvenir hale geldi. Hem satrancına hem de kişiliğine çok şey katmıştı bu süreçte... Kübra, ilk kez Avrupa şampiyonu olduğunda oyunları zorlayan, kazanç arayan taraf değildi. Sanki mahcup hali, oyununa da yansıyordu.
Gaziantep'te Dünya Gençler Şampiyonası'nda gümüş madalya aldığında ve şimdi Avrupa üçüncüsü olurken, daha farklı bir Kübra vardı.
'Kazanan' bir sporcunun yapması gerektiği gibi artık oyunu zorluyor, rakiplerinin hatalarını kolluyor ve pes etmiyor. Şimdi Kübra'yı yeni bir sınav bekliyor. Yeniden şampiyonluğa ulaşıp, en iyi olabilmesi için oyununa ve kişiliğine yeni özellikler eklemesi gerekiyor. İhtiyacı olan formülü de antrenörü Mikhalchishin ile birlikte bulacaktır.

EBEVEYNİN HEYECANI DAHA BÜYÜK
Cemil Can'ın yeni başlayan hikâyesine ise daha farklı bir pencereden bakmak istiyorum. Cemil Can'ın babasıyla zaman zaman turnuvalarda karşılaşıp, konuşuyordum.
O da her veli gibi çocuğunun başarısını çok isteyen ve çocuğu için fedakârlık yapmak isteyen bir baba... Cemil Can'dan bile çok yaşıyordu yarışma heyecanlarını... "Bizimki çok çalışıyor, ama olmuyor," diyordu. Sonraları, oğluna heyecanını yansıtmamak için yarışmalara gelmemeye başladı.
Ben de babasına Cemil Can'ın çalışmaya devam etmesini, sürekli çalışınca başarılı olacağını söylüyor, "Başarılı olup olmadığına karar vermek için erken," diyordum. Geçen yıl Cemil Can, okullararası dünya şampiyonu olurken bu yıl da 10 Yaş Avrupa Şampiyonu oldu.
Babası bu satırları okuduğunda yüzünde gururlu bir gülümseme oluşur herhalde, tıpkı sonuç kesinleştiğinde benim yüzümde oluştuğu gibi...

Haftanın konumu

Avrupa Yaş Grupları Şampiyonası'nda 10 Yaş Erkekler'de altın madalya alan Cemil Can Ali Marandi, Rus rakibi Minko karşısında burada siyahlarla 20...Ae3 21.fe3 Ke3 22.Kd2 Kg3 23.Kg2 Fd4 24.Şh1 Vf3 hamleleriyle güzel bir şekilde kazandı.