kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Amerikan bankalara Japon kancası

Giriş Saati : 22.09.2008 16:45
Güncelleme : 22.09.2008 17:22
Yeni Haber
Japon şirketler batan ve iflasın eşiğinde olan Amerikan finans kuruluşlarıyla ilgili harekete geçti. Önce Japonya'nın en büyük aracı kurumu olan Nomura Holdings'in, geçen hafta başında iflasını açıklayan ve global piyasaları sarsan Lehman Brothers'ın Asya operasyonlarını satın almak için görüştüğü bildirildi. Gün içinde de anlaşmaya varıldığı bildirildi.

Görüşmelere yakın kaynaklar, Lehman ile Nomura arasındaki anlaşmanın miktarını açıklamadılar.

Aynı kaynakların verdiği bilgiye göre, Lehman'ın Asya birimine İngiliz bankaları Standard Chartered ve Barclays Plc de talip olmuştu.

Tokyo'daki bazı finans kaynakları, hafta sonunda Hong Kong'a giden Nomura yöneticilerinin burada yaptıkları temaslarda, Lehman'ın Asya'daki borsa işlemleri ve yatırım bankacılığı operasyonlarını satın alma önerisi götürdüklerini ve aynı zamanda Nomura'nın Lehman'ın Avrupa birimine de ilgi gösterdiklerini söylemişlerdi.

Lehman'ın Kuzey Amerika'daki bankacılık ve sermaye piyasaları işlemlerini Barclays yaklaşık 1.7 milyar dolara satın alıyor.

Güvenilirliği düşük mortgage kredilerinden kaynaklanan riskli hisseler yüzünden geçen hafta çöken Lehman Brothers, iflastan korunma talebinde bulunmuştu.

MITSUBISHI DE MORGAN STANLEY'I ALIYOR
Başka bir Japon finans kuruluşu Mitsubishi UFJ Financial Group da, Morgan Stanley'in yüzde 10 ila 20'sini almak için anlaşmaya vardığını bildirdi.

Japonya'nın en büyük bankası Mitsubishi UFJ Financial Group, yaptığı açıklamada, anlaşma sonucu Morgan Stanley'in Yönetim Kurulu'nda bir sandalyeye sahip olacağını belirtti. Açıklamada, satın almanın ''mümkün olan en kısa zamanda'' olacağı kaydedildi.

Japonya'nın Kyodo haber ajansı da Mitsubishi UFJ'nin Morgan Stanley'in hisselerini satın almak için 900 milyar yen (8,5 milyar ABD doları) harcayacağını bildirdi. Ajans, bankanın Morgan Stanley'in hisselerinin yüzde 20'sini alması halinde bu bankanın en büyük hissedarı olabileceğini de belirtti.

Morgan Stanley'in üst yöneticisi John Mack de bu anlaşmanın, şirketin etki alanını genişletmesine ve Wall Street'in en büyük yatırım bankasının ticari bankaya dönüşmesine yardımcı olacağını söyledi.

Japonya'nın en büyük bankasının Morgan Stanley'in hisselerini alma kararı, ABD Merkez Bankasının (Fed) Wall Street'in son iki büyük yatırım bankası Goldman Sachs ve Morgan Stanley'in statülerini değiştiren kararını onaylamasından sonra geldi.

Fed'in bu kararıyla bu iki yatırım bankası Fed'in denetimi altında çalışan bankacılık holding şirketlerine dönüşürken, bu değişiklik iki yatırım bankasının ticari bankacılık yapmasına izin veriyor.