kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Fed Başkanı Ben Bernanke George W. Bush Henry Paulson

Asrın kurtarması: 700 milyar dolar

22.09.2008
ABD Başkanı Bush, finansal depremden kurtulmak için hazırladığı 700 milyar dolarlık plan daha açıklanmadan piyasalara rahat nefes aldırdı. Cuma gününden itibaren yükselişe geçen tüm dünya borsalarının plan nedeniyle yine yükselişe geçmesi bekleniyor..
ABD Kongresi'nden 700 milyar dolarlık onay çıkarmaya hazırlanan Bush Yönetimi'nin planla birlikte borsalara cuma gününden sonra pazartesi de nefes aldırması bekleniyor. Plana eleştiriler yapılmasına karşın ABD mali sisteminin önünü açması açısından genel olarak sahiplenenlerin sayısı bir hayli fazla. 700 milyar dolarlık kurtarma paketi, 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı'ndan bu yanaki en büyük kurtarma paketi olarak tarihe geçecek. Hafta sonu çalışarak 3 sayfalık paketin ayrıntılarını tamamlayan ABD yönetimi kongre onayının gelmesiyle bir hafta içinde plan yürürlüğe sokacak. ABD Hazine Bakanlığı ile Merkez Bankası Fed arasında taslağa ilişkin görüşmelerde, sadece ABD kaynaklı mali kuruluşlar değil, Amerikan mali sektörünü istikrara sokmak amacıyla, merkezi ABD dışında olan ancak Amerika'da faaliyet gösteren mali kuruluşlara da mali destek verilip-verilmemesi üzerinde tartışıldı. ABD Hazine Bakanı Henry Paulson yabancı bankaların da faydalanabileceğini, çünkü bunun ABD ekonomisini ilgilendirdiğini söyleyerek pakete dahil etti.

BANKALARA KARIŞACAK
Hazine'nin önerisinin onaylanmasıyla, ABD yönetiminin borçlanma limiti, 10.6 trilyon dolardan, 11.3 trilyon dolara çıkacak. ABD Hazinesi, 700 milyar dolar ile mali kurumların karşılıksız borçlarını, iki yıllık bir sürede satmasına imkân verecek. Hazine, bankalara karşılıksız sağlayacağı bu para karşılığında, bankalardan herhangi bir varlık satın almazken sadece, destek sağladığı bankalar ve mali kurumları yeniden düzenleyecek, operasyonlarına karışabilecek.