kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Belediye başkanlarına eğitim şart"

Giriş Saati : 22.09.2008 11:40
Güncelleme : 22.09.2008 13:52
Yeni Haber
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, belediyelerde kadroların "politize" olduğuna işaret ederek, "Yeni seçilen belediye başkanların ve il genel meclisi üyeleri için kamu idaresi gerekleri açısından hızlandırılmış eğitim ihtiyacı olduğu açıktır" dedi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, eğitim kurumları arasında TODAİE'nin yerini ayrı olduğunu belirterek, Türkiye'de pek çok sorunun bulunduğuna işaret etti. Çiçek, "Bu da işin tabiatı gereğidir. Burada özellikle kamu yönetimi sorunu var. Bu kamu yönetimi sorununu bir bölümü mevzuattan kaynaklanıyor" dedi.

İlerlemelere karşın mevzuatta değişiklik yapılmaması nedeniyle sorunlar yaşandığını dile getiren Çiçek, bazı mevzuatlarda yapılacak değişiklikler ile sadece mevzuat kaynaklı sorunların çözülebileceğini söyledi. Çiçek, önümüzdeki günlerde Anayasa değişikliği konusunun var. En başta Anayasa olmak üzere bir kısım kanunda da değişiklik yaparak o sadece kanunlardan kaynaklı sorunları çözeriz. Ama en önemli şey kamu yönetimi ile ilgili. Kamu yöneticilerinin eğitiminde bu sorunların çözümü yatıyor" dedi.

"TBMM KANUN YAPMA MAKİNESİ HALİNE GELDİ"

Kamu yönetiminde kalite sorununu bulunduğuna işaret eden Çiçek, "Kalite sorununu çözersek belki de bu kadar mevzuat değişikliğine gerek yok. Avrupa'da birincili ve ikincil mevzuatları en fazla ülke konumundayız" dedi.

Çiçek, mevzuatın aynı olması halinde bile uygulamanın farklı olduğunu, bu farklılıkları gidermek için ise genelge gönderme yoluna gidildiğine işaret ederek, "TBMM'de yüzlerce yasal düzenleme sırada bekliyor. Meclis, kanun yapma makinesi haline gelmiştir. Çünkü bizim toplumda değerlendirme yanlışı var. Bir konuda sorun varsa, "bir kanun çıkarırım sorun çözülür' diyoruz. Ne zaman bir sorun olsa kanun çıkarıyoruz. Kanunu çıkarsak da o sorun kalıyor" diye konuştu.

"MAHKEMELER YÖNEMİNE YENİ PROGRAM GEREKİYOR"

Çiçek, özellikle ceza hukuku alanındaki kanunların dünyanın en çağdaş kanunları olduğunu söyleyerek, bu duruma karşın bu alanda birçok sorunun yaşandığına işaret etti. Çiçek, "İnsan eğitim çok önemli. İnsan eğitimini kurum için eğitimlerle yapmaya çalışıyoruz. 3-5 saatlik seminerlerle bu sorunlardan kurtulamayız" dedi. Çiçek, yargı sisteminde sadece İstanbul'da binlerce insanın çalıştığını ve günde 100 bine yakın insanın mahkeme binalarına geldiğini kaydederek, "Bu kadar büyük bir yapıyı Başsavcının yönetme imkanı yoktur. Mahkeme yönetimine başlı başına bir program gerekiyor. Hastanelerde de öyle" dedi.

YENİ SEÇİLEN BELEDİYE BAŞKANLARINA HIZLANDIRILMIŞ EĞİTİM

Belediyelerde de iyi yetişmiş insan bulmakta zorluk yaşandığını söyleyen Çiçek, özellikle küçük belediyelerde kadroların iyice "politize" olduğuna işaret etti. Çiçek, "Her gelen kadroları kendine göre bir yapıya getirmiş. İşin başındaki yeterli donanıma bilgiye sahip değil. Bu nedenle bu kaynaklar ne kadar isabetli kullanılabilir. Yeni seçilen belediye başkanların ve il genel meclisi üyeleri için kamu idaresi gerekleri açısından hızlandırılmış eğitim ihtiyacı olduğu açıktır" diye konuştu. Çiçek, bu eğitim konusunda TODAİE'ye önemli görev düştüğünü söyledi.

(ANKA)