kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Eylül 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İki partili sistem sallanıyor

Giriş Saati : 22.09.2008 14:07
Güncelleme : 22.09.2008 23:48
Yeni Haber
Yunanistan'da iktidar partisi Yeni Demokrasi (YDP), iktidara geldiği 2004 yılının mart ayından bu yana ilk kez anketlerde ana muhalefet partisi PASOK'un gerisine düştü.

Gazeteler tarafından yaptırılan dört ayrı anketin üçünde PASOK'un 1,1 ila 2,8 puan gerisinde görünen YDP, yalnızca birinde 0,6 puan öne geçti.
Basın-yayın organları, Yunanistan'da 16 Eylül 2007 tarihinde yapılan genel seçimleri az farkla kazanarak, 300 sandalyeli parlamentoda 152 üyeye sahip olan YDP'nin Genel Başkanı ve Başbakan Kostas Karamanlis'in, kısa bir süre içinde kapsamlı bir kabine değişikliği yapmasının beklendiğini duyurdular.

Bu arada, kamuoyu anketlerinin sonuçlarını değerlendiren basın-yayın organları, son seçimlerde yüzde 5 oranında oy alan ve 14 milletvekili kazanan Radikal Sol İttifak'ın (SYRİZA) hızlı yükselişine dikkati çektiler.
Anketlerde, SYRİZA'nın oy oranının yüzde 8,5-11,4 arasında göründüğüne işaret eden basın-yayın organları, bu oranların, bugün seçim yapılması halinde, Yunanistan'da 7 yıl süren Albaylar Cuntasının devrildiği ve demokrasiye dönüldüğü 1974 yılından bu yana devam eden, iki partili sistemin sona ermesi anlamına geldiğini vurguladılar.

YDP, son haftalarda, Ege ve Deniz Ticaret Bakanı Yorgo Vulgarakis'in eşiyle birlikte bir emlak şirketine sahip olduğunun ortaya çıkmasının ardından tepkiler üzerine istifa etmesi ve Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Teodoros Rusopulos'un eşi Maro Zakharea'nın gazeteciliği sürdürmesinin eleştirilere yol açması sonrası mesleğini bırakmak zorunda kalmasıyla sarsılmıştı.

Basın-yayın organları, her iki olayda da, Başbakan Karamanlis'in bakanlarını destekler nitelikte açıklamalar yapmasına rağmen, en yüksek sesle eleştirenlerin YDP'li milletvekilleri olduğuna dikkati çekerek, parti içinde bir hesaplaşmanın yaşandığı yorumunu yaptılar.

Kararsızların partilere dağıtılmadığı kamuoyu yoklamaları sonuçlarına göre, bugün seçim olsa, YDP yüzde 26,1 ila yüzde 30,7, PASOK 27,9 ila 30,1 oranında oy alacaklar. Kararsızların oranı ise sonuçları açıklanan 4 ankette, yüzde 5,9 ile 16,8 arasında değişiyor.

Son genel seçimlerde, YDP yüzde 41,86, PASOK ise yüzde 38,12 oranlarında oy almışlardı.

AA