kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Hilmi Güler

Bakanlar toplandı BOTAŞ'a haciz kalktı

OLCAY AYDİLEK / ANKARA
20.09.2008
BOTAŞ'ın yetkilileri, "Türkiye, bugüne kadar doğalgaz ya da LNG aldığı ülkelere zamanında parasını ödedi. Şimdi de gerekli ödeme yapılacak" mesajı verdi..
Gelir İdaresi Başkanlığı, BOTAŞ'ın hesaplarına vergi borcu nedeniyle koyduğu haczi önceki gün kaldırdı. Haczin kaldırılması Rusya'ya yapılacak ödeme için kara kara düşünen BOTAŞ'ın rahat nefes almasına yol açtı. Günlerdir ödeme için yoğun bir finansman trafiği yürüten BOTAŞ yetkilileri, "Türkiye, bugüne kadar doğalgaz ya da LNG aldığı ülkelere zamanında parasını ödedi. Şimdi de gerekli ödeme yapılacak" mesajı verdi. SABAH'ın, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın vergi borcu nedeniyle BOTAŞ'ın hesaplarına haciz koyduğu haberi, Ankara'da yankı buldu. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, vergi krizine çözüm bulmak için önceki gün bir araya geldi. İki bakanın, BOTAŞ'a konulan haciz ve enerji KİT'lerinin borç alacak ilişkileri gündemli toplantısının ardından Gelir İdaresi ilk adımı attı. Gelir İdaresi, akşam saatlerinde BOTAŞ'ın hesapları üzerindeki haczi kaldırdı. Gelir İdaresi, kısa süre önce BOTAŞ'ın doğalgaz sattığı bazı kamu kurumları ile özel şirketlere (Hamitabat Termik Santrali, Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) ve Ak Enerji gibi) haciz bildiriminde bulunuldu. Şirketlerden, ödemelerini BOTAŞ'a değil, Maliye'ye yapmaları istendi.

MAHSUPLAŞMA GELİYOR
Yetkililer, bundan sonraki aşamanın mahsuplaşma olduğunu söyledi. Yetkililer, özelleştirme programında olduğu için Maliye Bakanlığı'nın denetiminde bulunan TEDAŞ ile diğer enerji KİT'lerinin gerek vergi gerekse de borç alacak ilişkisinin mahsuplaşma yoluyla çözümünün hedeflendiğini söyledi. Yetkililer, "Borçlar ve alacaklar ortaya konulacak. Bu tablo çerçevesinde ilgili kurumlar, gerekli hesaplaşmayı yapacak. Sorun çözülecek" dedi.