kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Lehman'ın açığını kim kapatıyor?

Fonun adı, "BlackRock" yani "Siyah Kaya." Merkezi, New York'ta bulunuyor. Sermaye ve risk yönetimi ile uğraşan bir yatırım kuruluşu.
Bu fonun büyük ortağı 2006'dan bu yana Merrill Lynch. PNC Finans ise diğer ortak. BlackRock, New York Stock Exchange'de (NYSE) işlem görüyor.
Bu fon her batık olayında harekete geçiyor. Lehman Brothers batınca da aynısını yaptı.
Lehman'a dünyanın her köşesinde destek verdi! O yüzden Lehman Brothers Türkiye, İMKB'de yaptığı işlemlerin takasında herhangi bir sorun yaşamadı. Açığa düşmedi. SPK ise "Bazı aracı kurumlar Lehman Borthers'ın takasını kapatıyor" diye açıklama yaptı. Bu açıklama kafaları karıştırmaya yetti!..
Öyle ya, "Kim bu aracı kurumlar" diyerek yola çıktık, dedektif gibi işin peşine düştük. Sonunda "BlackRock" fon şirketine takıldık. Bu fonun Türkiye'deki işlemi, tarzı ve stratejisine ilişkin en küçük bir bilgimiz yok! Ama yapılan işlemi anlatmakta yarar var!

Siyah Kaya neyin nesi?
BlackRock bir fon şirketi, fon yönetmiyor. "Aracı kurum" statüsünde çalışıyor. Elde ettiği geliri ise aracı kurum geliri gibi göstermiyor! Fon işlemi statüsüne sokuyor. Yaptığı manevra nedeniyle vergiden muaf oluyor.
Dolayısıyla hem haksız rekabet yapıyor, hem de işlemleri takip edilemiyor. Bu yapı ABD'de düzenlenmiş. Sorun yaratmıyor.
Gelin görün ki Türkiye'de durum çok farklı. BlackRock'ın çalışma yöntemi Türkiye'deki sermaye piyasası mevzuatına uygun değil!
SPK herhangi bir aracı kuruma ya da fona bu yolla çalışma yetkisi(!) vermiyor. Türkiye'de aracı kurumlar ABD'de olduğu gibi tasnif edilmemiş.
İşte hafta başı BlackRock, Türkiye'de de "Discount Broker House" yani İndirimli Brokerlik Evi" gibi çalıştı. Kısacası batan bir yatırım şirketine hızlı çözüm buldu. Ama Lehman Brothers Türkiye'nin açıklarının bu yolla kapatılması "mevzuata" uygun görünmüyor!
Daha ne olsun! Acaba Merrill Lynch Türkiye Ofisi'nin başındaki Kubilay Cinemre' nin bu işten haberi var mı?
SPK'nın dikkatine sunuyorum.