kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yerli bankalarda 'mevduat savaşı' korkusu başladı

Hazal ATEŞ ANKARA
20.09.2008
Yabancı bankaların topladığı mevduatı kendi ülkesine çekebileceği endişesi başladı. Üst düzey bir banka yöneticisi de, "Mevduat bir havuza benzer. Burada azalacak su bütün bankaları etkiler" dedi..
Amerika'nın yatırım bankalarından Lehman Brothers'ın iflasının ardından krizin Avrupa'ya da sıçrayacağı endişesi finans kesimini harekete geçirdi. Türkiye'de de yabancı ortaklı bankaların topladığı mevduatı kendi ülkelerine çekebileceği korkusu başladı. Yabancı bankaların kredileri durdurma yöntemi de izleyebileceği uyarısında bulunan üst düzey bir banka yöneticisi, "Bankaların mevduatı havuz gibidir. Suyu azalırsa diğer bankalar arasında mevduat savaşı başlar. Verdiği kredileri geri çağırıp yurtdışına aktarmak isterse ağır bir fatura çıkar" uyarısında bulundu. Dünyada yaşanan krizin ardından iş dünyası "krize müdahale planı" isterken, finans sektörü de gelişmeleri yakın takibe aldı. Başta Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) olmak üzere ilgili kurumlar olası riskleri masaya yatırdı. BDDK Türkiye'nin direkt etkilenmeyeceğini açıklarken, finans sektörüne yansımasına yönelik farklı görüşler dile getiriliyor. Özellikle, yerli bankaların yabancı ortaklık yapısı nedeniyle ortaya çıkabilecek senaryolar konuşuluyor. Bir bankanın üst düzey yöneticisi, yabancı bankaların topladıkları mevduatı kendi ülkelerine taşıyabileceği yönünde endişe taşıdıklarını ifade ederken, şu mesajları veriyor: "Bankaların mevduatı bir havuza benzer. Buradan azalacak su bütün bankaları etkiler. Böyle bir durumda mevduat savaşı başlar ki bu da faizlerin hızla yükselmesi demek. Yabancılar öncelikle kredi durdurma yöntemini izleyebilir. Biz bankaların yabancılara satılışı teşvik ederken bu riskleri dile getiriyorduk. Ancak dinleyen olmadı. Kredileri durdurmanın yanı sıra verdiği kredileri de geri çağırıp yurtdışına takviye yapmak isterlerse ortalık toz duman olur."

YABANCI PAYI % 40'I AŞTI
Bu arada Türk bankacılık sektörü yüzde 40'ın üzerine çıkarken, yabancı para mevduatı tutarı da 120 milyar dolara yaklaştı. Sektörün en büyük fon kaynağı olan mevduatın bankacılık sektörü toplam pasifleri içindeki oranı yüzde 62.3 civarında. Haziran ayı sonu itibariyle yabancı para cinsinden mevduat tutarı 119 milyar dolara ulaştı.