kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Hayati Yazıcı

Gönüllü ürün bilgisi veren ihracatçı Rusya'ya VIP muamelesiyle girecek

20.09.2008
Başbakan Yardımcısı Yazıcı, Rusya ile gümrük krizinin makul bir yol bulunarak çözüldüğünü belirterek, "Ürün bilgisini gönüllü veren ihracatçı gümrükte beklemeden Rusya'ya girecek" dedi..
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Türkiye ile Rusya arasında imzalanan gümrük protokolüyle iki ülke arasında yaşanan ve Rusya'da uzun TIR kuyruklarına yolaçan "gümrük krizinin'' makul bir yol bulunmak suretiyle çözüme kavuşturulduğunu açıkladı. Bakan Yazıcı, Gümrük Müsteşarlığı ile Rusya Federasyonu Federal Gümrük Servisi arasında önceki akşam imzalanan "Gümrük İşlemlerinin Basitleştirilmesine'' yönelik protokolle ilgili basın toplantısı düzenledi.

GÖNÜLLÜLÜĞE DAYANIYOR
Gümrük protokolüne göre, "Basitleştirilmiş Gümrük Hattı''nın (BGH) gönüllülük esasına dayalı olarak, Türk ve Rus firmalarına uygulanacağını belirten Yazıcı, BGH'ye katılacak firmaların Rus gümrüklerinde beklemeksizin, belge kontrolleri dışında kapsamlı gümrük muayenelerine tabi tutulmaksızın ve hatta diğer firmalara nazaran öncelik elde ederek, işlemlerini çok kısa sürede tamamlayabileceklerini bildirdi. Yazıcı, bunun da "gümrük krizi'' olarak adlandırılan sorunun çözümü anlamını taşıdığını ifade etti.

BAZI MAL KONTROL DIŞI
Yazıcı, "Gönüllülük esasına göre Rusya'yla ticaret yapan Türk firmaları ve tacirleri isterlerse ihraç ettikleri ürünün tüm bilgilerini verebilecek. Bunu vermesi halinde de tabiri caizse VIP uygulamasıyla Rusya'ya ihracat yapabilecek. Fatura ve gümrük tarife bilgisini veren firmalara, Rusya gümrük idarelerinde kolaylıklar sağlanacak" dedi. Bakan Yazıcı, Rus gümrük idaresinin protokolün onaylanmasını beklemeden çimento, araba parçaları, alüminyum hariç adi metaller, karton ve karton mamulleri ve oyuncak gibi eşyaların pozisyonlarının tam kontrolünün kaldırılacağını taahhüt ettiğini duyurdu.
Haberin fotoğrafları