kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Eylül 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

ABD batıklara sahip çıktı borsalar bayram etti

20.09.2008
ABD Hazinesi'nin batık kredileri kamunun alacağına ilişkin hazırladığı paket, borsaları uçurdu. Tüm borsalar 4 günlük kayıplarını 1 günde geri aldı..
Dünyadaki krizin pimini çeken ABD çözümü de kendi üretmek zorunda kaldı. ABD Hazinesi, tek tek kurtarma yerine şirketlerin batıklarını bir havuzda toplayıp taze kaynak aktaracağı açıklamasıyla önceki gece ABD, dün de Asya ve Avrupa borsaları deyim yerindeyse hisse senetlerini almak için saldırdı. Asya borsaları yüzde 9 düzeyinde yükselirken Avrupa'da değer artışları yüzde 8'i aştı. İMKB haftayı yüzde 12.89 yükselişle tamamladı. Böylece 4 gün kabus gören Avrupa borsaları 1 günde kayıplarını telafi etti. Lehman Brothers'ın iflasıyla haftaya başlayan piyasalar, çalkantılı geçen 4 günün ardından ABD'den gelen haberle adeta uçuşa geçti. ABD hükümeti finans krizinin çözümü için şu anki tek adımlı çözümler yerine geniş çaplı ve büyük bir çözüm paketi açıkladı. Ancak daha çözüm paketi açıklanmadan, konu ABD borsalarında konuşulmaya başlaması bile tüm borsaları uçurmaya yetti. Önceki gece önce yüzde 1 yükselen, ardından eksiye geçen ABD hazinesinin kurtarma planı açıklayacağının duyulmasıyla birlikte yüzde 5'e yakın yükselişle günü tamamlayan Dow dün de güne yüzde 2.5 yükselişle başladı. ABD peşinden Asya'yı da sürükledi. Tokyo Borsası yüzde 3.76, Hong Kong Borsası yüzde 9.05, Şanghay Borsası yüzde 9.3 yükseldi.

AVRUPA'DA % 7 ARTIŞ
Avrupa borsalarında bir ara yüzde 8'i aşan yükselişler oldu. Londra Borsası'nda yüzde 7, Frankfurt'ta yüzde 4, Paris Borsası'nda 6'nın üzerinde artışlar görülüyor. Avrupa'nın önde gelen 300 şirketinin yer aldığı FTSEurofirst 300 Endeksi de yüzde 6'dan fazla artışta. Gelişmekte olan piyasalardan Prag, Budapeşte ve Sofya borslarında da yüzde 11'i aşan yükselişler yaşanıyor. Uluslararası piyasada işler doların lehine gelişiyor. Dolar, ABD hükümetinin batık kredi paketi haberleriyle Euro ve yen karşısında değer kazandı. Önceki gün 1.4543'le iki haftanın en yüksek düzeyine çıkan Euro/dolar paritesi dün 1.4150'ye kadar geriledi. Dolar/yen paritesi ise son bir haftanın en yüksek düzeyi olan 107.74'e kadar çıktı.